Spi in hujšaj!

Ali veste, da vam lahko pomanjkanje spanca konkretno uniči shujševalni plan? Raziskave kažejo, da tudi 6 ur na noč ni dovolj. Če želimo poskrbeti za vitko linijo, si moramo vsako noč privoščiti 8 ur kakovostnega spanca.

image

Hujšate, čeprav vam urnik ne dopušča dovolj spanca? Morda morate spremeniti urnik, da boste pri hujšanju bolj uspešni. Evropski in ameriški strokovnjaki so se lotili raziskovanja na tem področju in prišli do zanimivih ugotovitev:

Pomanjkanje spanja lahko drastično vpliva na povečanje apetita.

Pomanjkanje spanja povečuje potrebo po nezdravi hrani

Po neprespani noči se pogosto zgodi, da naslednji dan izberemo nezdravo hrano. Že zjutraj si želimo težke hrane, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov in maščob, saj nam da takšna hrana največ energije. Če že zjutraj – ali vsaj tekom dneva – ne bomo ukrotili lakote, gre lahko naš shujševalni plan hitro po zlu.

Znanstveniki z Univerze v Berkeleyu so svoje raziskovanje osredotočili na tiste dele možganov, ki so odgovorni za izbiro prehrane. Odkrili so, da so ljudje, ki ne spijo zadosti, bolj podvrženi k nezdravim prehranjevalnim odločitvam

»Pomanjkanje spanca že samo po sebi vodi k povečanju telesne teže,« pravi Kenneth Wrightt, vodja Laboratorija študij o spalnih navadah in kronobiologije na Univerzi v Koloradu. Trdi, da tisti posamezniki, ki ne spijo dovolj, razvijajo tendenco k temu, da bi jedli več. In ta odvečna količina hrane, seveda, redi.     

Premajhna količina spanja vpliva na naš okus 

Strokovnjak pravi, da so tisti, ki jim primanjkuje spanca, nagnjeni k temu, da kupujejo mastno in sladko hrano, ta pa vsebuje več kalorij, spodbuja trebušno debelost in obremenjuje jetra.

Pomanjkanje spanca spreminja naše sposobnosti odločanja. Blokira zadržke, ki jih imamo v sebi, in nam sicer pomagajo pri tem, da ne bi jedli takrat, ko ni čas za obed. Pomanjkanje zadržkov se odraža nas tudi sili k hrani, ki vsebujejo sladkor in nasičene maščobe.

Pomanjkanje spanja in hormonsko neravnovesje

Med spanjem se regenerira celotno telo. Zgolj v primeru, ko spimo dovolj, telo lahko primerno uravnava tudi delovanje hormonov. Za nadzorovanje lakote sta ključna dva hormona: prvi je grelin, ki je odgovoren za napad lakote, drugi pa leptin, ki našim možganom sporoča, da je bilo vnešene hrane dovolj.

Če imamo enega manj, drugi prevzame vodilno vlogo in obratno.

Nikakor nam ne sme primanjkovati leptina!

  • Grelin, ki se proizvaja v želodcu in trebušni slinavki, opozarja možgane na to, da je naš želodec prazen,
  • leptin, ki ga izločajo maščobne celice, pa spodbuja delovanje hormonov, ki zavirajo lakoto.

»Naš prijatelj« in hormon, ki nikakor ne sme biti v pomanjkanju v telesu, je torej leptin. Kadar ga je premalo ali ga telo ne zazna, njegov primanjkljaj nadomesti grelin, posledica pa je nenormalna lakota in nabiranje maščobnih blazinic.

Spite 8 ur in ne boste imeli težav

Raziskave so dokazale, da za zdravo mero leptina poskrbimo z osmimi urami spanca.

Poskrbite torej za dober spanec. Priporočamo, da:

  • se izogibate kavi in to vsaj šest ur pred spanjem;
  • jeste prej in premišljeno izbirate prigrizke;
  • ne kadite v večernih urah, saj je kajenje sovražnik našega spanca;
  • privoščite si toplo kopel, po kateri se dobro zdrgnite z brisačo in namažite z oljem. Oditite v posteljo zgodaj – brez elektronskih naprav, televizije in mobilnika. Če ne morete takoj zaspati, berite knjigo, rišite ali igrajte preprosto igro s kartami.
  • Če imate občutek, da ste lačne, si raje privoščite lahek obrok, kot da greste spat lačne – to lahko moti vašo kakovost spanca.