Brez stresa boste izgubili več kilogramov!

Če razumemo, kako deluje stresni hormon kortizol, lahko razumemo, zakaj ni kompatibilen s hujšanjem. Ko se aktivira kortizol, se namreč telo pripravlja na akcijo, na hiter odziv. To pomeni, da telo dobi informacijo, da zdaj ni pravi čas za tratenje energije za prebavo ali praznenje dragocenih energetskih zalog – telesne maščobe.

image

Stresni hormon kortizol je v telesu najbolj prioriteten hormon od vseh, saj rešuje življenje. To je njegova glavna evolucijska naloga. Aktivira se takrat, ko to najbolj potrebujemo za preživetje. In aktivira se vsakič, ko smo preobremenjeni, živčni, neprespani, ko stopamo v konflikte z ljudmi in tako naprej.

Telo pač ne razlikuje med realno grožnjo (ko je treba bežati pred nevarnostjo ali se boriti s sovražnikom) in manj realno grožnjo (plačevanje položnic, prometni zamašek, zamujanje na sestanek …). Naš odziv na stresni dejavnik je tisti, ki sproži naval kortizola.

Ko smo pod stresom, je kurjenje kalorij upočasnjeno

In kortizol je tisti hormon, ki ima prednost pred vsemi drugimi - tudi pred ščitničnimi hormoni, ki uravnavajo presnovo in skrbijo za to, kako hitro bomo uporabili energijo iz hrane. Če povemo drugače, ko smo pod stresom in je raven kortizola v krvi povišana, je presnova zelo upočasnjena, kar pomeni, da je poraba kalorij zmanjšana.

Dolgotrajna vadba je tudi stres

Zato je po dolgem delovnem dnevu, ko smo zelo utrujeni, največja napaka takoj oddrveti še v telovadnico na dolg, aerobni trening. Trening namreč spet dviguje raven kortizola, ki, kot rečeno, zavira presnovo. Zato imejte v mislih pravilo: ko smo izčrpani – tako psihično kot fizično -, počivamo. Vadba bo le še dodatno izčrpala telo, dvignila kortizol in onemogočila hujšanje.

Raje se poskusite sprostiti: odpravite se na kratek sprehod, globoko zadihajte, poslušajte glasbo, plešite, se podružite, se pretegnite … in šele, ko se boste malo sprostili, se lotite vadbe. Priporočamo vam kratko visoko intenzivno vadbo, ki učinkovito in hitro odpravlja maščobo in odvečne kilograme. Za vas smo sestavili posebno 20-minutno vadbo za intenzivno topljenje maščobe. Več izveste tukaj.

Da se boste res trajno rešili odvečnih kilogramov, pa vam priporočamo celosten pristop do hujšanja, ki poleg Slimmium vadbe za intenzivno topljenje maščob vključuje še vrhunske naravne izdelke za hujšanje, prehranski načrt s slastno-vitkimi recepti kuharskih mojstrov Tejani Kitch'n  in podporo Sensilab svetovalcev. Vse to smo združili v paket STARTUP program