Je vaša koža suha ali izsušena?

Na prvi pogled se zdi, da sta suha in izsušena dve besedi, ki opisujeta isto stvar. Toda ko gre za nego kože, gre za dve popolnoma različni stanji z različnimi vzroki. V članku preberite, kako se izsušena koža razlikuje od suhe in kaj lahko naredite, da jo ustrezno negujete. 

image

Kakšna je razlika med suho in izsušeno kožo?

Suha koža je tip kože, izsušena koža pa je stanje, ki ga lahko doživi čisto vsak. Suhi manjkajo olja ali lipidi, izsušena pa trpi pomanjkanje vode v zgornji plasti kože. Suha koža ni nujno izsušena, sta pa lahko izsušeni tudi mastna in kombinirana koža.

Kako torej prepoznate, kakšno kožo imate vi? Spodaj boste našli seznam glavnih značilnosti:

ZNAČILNOSTI SUHE KOŽE

  • Je hrapava na otip,
  • izgleda suha,
  • lahko se lušči.

ZNAČILNOSTI IZSUŠENE KOŽE

  • Izgleda utrujeno,
  • daje občutek zategnjenosti,
  • je hrapava na otip,
  • je občutljiva,
  • opazne so tanke črte,
  • opazni so pospešeni znaki staranja, kot so povešena koža in globoke gube.

Vzroki za izsušeno kožo

SONCE

Morda ste mislili, da so veter, dež in mraz glavni vzroki za izsušeno kožo, ampak v resnici so UVA sončni žarki tisti, na katere je treba biti pozoren, saj ta pospeši proces staranja, poveča oksidante v koži, jo izsuši in poveča proste radikale v celicah, ki kožo poškodujejo. 

TRDA VODA, VROČE PRHE in KOPELI

Trda voda vsebuje apnenec, ki lahko odstrani vodo iz kože. Tuširate se seveda lahko vsak dan, vendar naj bo tuširanje kratko in raje s toplo in ne vročo vodo. Vroči tuši in kopeli lahko kožo še bolj izsušijo.

STARANJE

Je dejavnik številnih težav z nego kože in pri izsušeni koži ni nič drugače. Pri starejši koži, se težje vzdržuje navlaženost, saj proces staranja naredi naše celo telo bolj izsušeno, vključno s kožo.

Izsušena koža pa je lahko videti tudi starejša, saj je bolj hrapava, tanke obrazne črtice pa bodo postale bolj izrazite.

KLIMATSKE NAPRAVE in OGREVANJE

Klimatske naprave in ogrevanje seveda poskrbijo, da je temperatura med vročim ali hladnim vremenom bolj znosna, vendar lahko te spremembe koži naredijo več škode kot koristi. Ti dejavniki namreč poslabšajo stanje kože in jo še bolj izsušijo.

NEUSTREZNA NEGA

Če uporabljate izdelke, ki so preveč agresivni, prelahki ali jih uporabljate le redko, lahko tudi vaša nega kože prispeva k težavam z izsušeno kožo.

Pomembno je, da najdete zelo dobro vlažilno sredstvo za telo in drugo samo za obraz. Ko čistite svojo kožo, se izogibajte grobim pilingom.

Kaj lahko naredite, če je vaša koža izsušena?

Pomembno je, da pijete veliko vode. Vendar, ker je naša koža naš največji organ, je zelo pomembno, da za hidracijo uporabimo vrhunske sestavine. Priporoča se uporaba vlažilnih krem ali serumov, ki vsebujejo hialuronsko kislino v obliki, ki se lahko absorbira in bo v koži zadrževala potrebno vodo.

Hialuronskokislino lahko uporabljate v kremi za obraz ali okoli oči. Še boljša izbira je serum, saj globlje in hitreje prodre v kožo ter tako poskrbi za še boljše rezultate.

UNDO Eye Serum vsebuje fiziološko obliko hialuronske kisline, to je natrijev hialuronat, ki lahko prodre v globlje plasti kože in ustvari večji učinek polnosti. V kombinaciji s trehalozo ohranja kožo hidrirano tudi v ekstremnih pogojih.

Vsebuje visoko koncentrirane oblike sestavin, bogatih s hranili, ki spodbujajo regeneracijo in so nežne do kože.


Vzdrževanje zdravega načina življenja poleg rutinske nege kože bo pomagalo podpirati polno, sijočo kožo in preprečiti težave, kot je izsušenost. Zdrava in uravnotežena prehrana, zdrave navade in pitje veliko vode - vse to vam bo pomagalo, da bo vaša koža izgledala bolje. Poleg tega je pomembno še, da uporabljate zaščito pred soncem in se izogibate alkoholu ter kajenju.