So superživila res tako super?

Če ste v zadnjem času kaj prebirali medije, ste zagotovo naleteli na kakšen članek, v katerem so bila predstavljena superživila. To so rastline, plodovi in rastlinski deli, pogosto po obliki precej neobičajni za nas. V njihovi notranjosti pa se skriva ogromno beljakovin, vitaminov in antioksidantov. Rekli boste, saj ima tudi solata, ki jo kupimo v trgovini, vitamine. Ali pa, da gre samo še za en marketinški trik.

image

V današnjem svetu, ko je vse usmerjeno v masovno proizvodnjo, ko je onesnaževanje preseglo vse meje, je težko najti kakovostno hrano. Hrana, ki jo kupujemo v trgovini (če nimamo domačega vrta), je pogosto izropana ravno tistih vitaminov, ki bi jih morala vsebovati.

Problematična je tudi zemlja, v kateri raste ta zelenjava. Izropana je hranil, zato zelenjavi, ki v njej zraste, primanjkuje vitaminov. Tako špinača, ki jo jemo danes, nima toliko železa, kot ga je vsebovala v času, ko so živeli naši dedki in babice. Oni so namreč še imeli priložnost uživati res bogato hrano.

Naše telo je v vsakdanjem življenju nenehno pod pritiskom. Da bi lahko delovalo kar se da optimalno, črpa hranilne snovi. Ker hranilne snovi vnašamo s hrano in pijačo, bo na neki točki prišlo do konca zalog. Da v svoje telo ne bi vnašali strupov, je priporočljivo, da uživamo lokalno in ekološko pridelano hrano.

Tudi če se pravilno prehranjujete, vaše telo pod stresom črpa zaloge nekaterih vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi. Prvi, drugi in tretji dan tega ne bomo občutili, začutili pa boste na dolgi rok.

Zato so superživila dobro nadomestilo za hrano, ki je izropana vitaminov, mineralov in antioksidantov. Prav zato jim mnogi pripisujejo tudi zdravilne učinke.

Zbrali smo nekaj superživil, ki bi jih sodoben človek moral redno uživati. Ne zato, da bi bil v koraku s trendom, temveč ker z njimi pridobi vse nujno potrebne snovi.

Za vsako življenjsko situacijo raste (vsaj) eno superživilo!

Če ste pod stresom …

Kakav v prahu znižuje krvni pritisk in pozitivno vpliva na delovanje srca. Se sprašujete, zakaj so tisti, ki jedo (ali pa pijejo) kakav tako srečni? Trik je v povišani stopnji nevrokemikalij, ki pripravijo naše možgane do tega, da proizvajajo serotonin, hormon sreče. . Je tudi vir magnezija, ki vam bo dodal dodatno energijo, uravnal metabolizem in telesno težo.

Kakšnega izbrati? Ekološkega, saj je takšen v najčistejši obliki. Narejen je iz najkakovostnejših celih kavavovih zrn

Ste nerazpoloženi?

Pomagajte si z maco, ki bo poskrbela za boljše razpoloženje in povečala vašo vzdržljivost. Zahvaljujoč njeni moči boste okrepili tudi imunski sistem. Adijo, prehlad in gripa!

image

Želite poskrbeti za svoj videz?

Jagode acai, ki jih v Braziliji uporabljajo že stoletja, veljajo za enega najmočnejših antioksidantov. Ti odganjajo proste radikale, ki povzročajo veliko težav in nepravilnosti v našem telesu. So eden od glavnih krivcev za upočasnjeno presnovo in s tem kilograme, ki se kar nalagajo in nalagajo. Dobra novica uživanja jagod acai je tudi to, da ti črni plodovi poskrbijo za topljenje prostih radikalov in izboljšajo prekrvavitev.

Vas mučita visok krvni pritisk in holesterol?

Visok krvni pritisk in holesterol sta vse večji nevarnosti naše družbe. Sodoben način življenja, nepravilno prehranjevanje in manko telesne aktivnosti zagotovo veliko pripomorejo k rdečim številkam na izvidih. Mnoga zelenjava naj bi uravnavala krvni pritisk, ker pa je ta članek namenjen zgolj superživilom, si pomagajte z jagodami goji, ki uravnavajo krvni pritisk in zmanjšujejo nivo holesterola v krvi.

Ne morete zaspati?

Lahko štejete ovčke, a kaj, ko boste še pred koncem štetja najverjetneje obupali. Mnogi priporočajo kozarec mleka, spet drugi imajo svoje preverjene recepte, kako se uspavati. Pomagajo pa vam lahko tudi jagode goji, ki po mnenju stroke zdravijo nespečnost. Pomagale pa naj bi celo pri povečevanju spolne sle. Preizkusa vredne, mar ne?

Se ne morete upreti sladkorju?

Sladek, slajši – kokosov sladkor! Kokosov sladkor je naravno sladilo, ki vsebuje tudi hranilne snovi. A pozor, ta vrsta sladkorja je energijsko zelo bogata, pa vendar ni tako škodljiv, kot je beli sladkor. Uporabljate ga lahko pri pripravi toplih in hladnih napitkov, smoothijev, različnih sladic, tudi peciv. Presenetil vas bo s čudovitim okusom po karameli – in vas prepričal, da belemu sladkorju pomahate v slovo.

Se želite razstrupiti?

V veliko pomoč vam bodo chia semena, ki bodo poskrbela tudi za novo energijo in dala pospešek vašemu metabolizmu. Pripravite si sok s chia semeni: uporabite lahko navadno vodo ali pa 100-odstotno kokosovo vodo, sok limete ali limone iz polovice sadeža ter pol drugo jušno žlico chia semen. Chia semena dajte v vodo in jih pustite približno 10 minut, da nabreknejo, nato pa dodajte še limonin sok in zmešajte. Na zdravje!

Izbrani izdelki za vas