Svoboda gibanja

Tudi vas pestijo bolečine v sklepih? Osteoartroza ali obraba sklepnega hrustanca je najpogostejša bolezen sklepov. Prizadene kar 40% ljudi, starih od 45 do 75 let in več kot 80% ljudi, starejših od 75 let.

image

Sklep - kaj je in kako je sestavljen?

Sklepi, kot pove njihovo ime, sklepajo kosti, jih združujejo skupaj. Kosti povezujejo med sabo in nam omogočajo gibljivost. Če jih ne bi imeli, se ne bi mogli premikati. In če so sklepi »obrabljeni«, torej ne delujejo dobro, je gibanje oteženo ali celo onemogočeno.

Kjer se stikata dve kosti, najdemo na koncu vsake tudi želatinast hrustanec, ki služi kot amortizer. Hrustanec je zelo gladek in prožen ter zmanjšuje trenje in pritisk med obema kostema.

Osteoartroza oziroma po domače obraba sklepov se pa začne pri obrabi hrustanca, pozneje se pojavi tudi vnetje in druge povezane težave.

Težave s sklepi pa nimajo samo starejši, temveč jih imajo lahko tudi vsi, ki so fizično aktivni oz. kakorkoli obremenjujejo svoje sklepe. Bolečine so pa lahko tudi posledica vnetij, poškodb ali različnih avtoimunskih bolezni.

Kako si lahko pomagate pri težavah s sklepi

Težave s sklepi so eden izmed najpogostejših vzrokov za obisk zdravnika v razvitem svetu, s starostjo pa se verjetnost za tovrstne težave vse bolj povečuje.

Kaj lahko storite sami, da odvrnete bolečino in si povrnete gibljivost? Dejstvo je, da prej kot začnete ukrepati, več lahko storite za zdravje vaših sklepov in odpravljanje bolečine.

3 ključni stebri, ki pripomorejo k zdravju vaših sklepov, so:

  1. izguba odvečne teže, ki predstavlja veliko obremenitev za sklepe,
  2. redno gibanje, ki s krepitvijo mišic, tetiv in vezi razbremenjuje sklepe, ter
  3. varovalna prehrana, bogata s snovmi, ki vam pomagajo pri regeneraciji in delujejo protivnetno

Tudi naš znan pevec zabavne glasbe Pero Lovšin je imel težave s sklepi. Najbolj mu je pomagal FlexiForce gel, nad katerim je navdušen. Predvsem zato, ker deluje takoj.

image

“41 let kariere na odrih in 50 let fuzbala na asfaltu pomeni, da so kolena delala, hrbet, da je delal in da se to včasih pozna. Moral sem se začet ukvarjat z razmišljanjem kako sem lahko aktiven še naprej, ker je to tudi del mojega poklica. Ko sem spoznal FlexiForce gel se mi je zdela to zelo naravna izbira. Nekaj kar utrjuje, hladi in pomaga. Najprej sem začel uporabljat na desnem kolenu, potem sem pa ugotovil, da mi tudi za hrbet paše”. Pero Lovšin

FlexiForce gel vsebuje kar tri naravne sestavine, ki imajo hladilni učinek in sicer: eterično olje evkaliptusa, mentol in alkohol. Zmanjša otekline in zavira vnetje, se hitro vpije in ne masti kože. Primeren je tudi za lajšanje bolečin pri zvinih, preobremenitvah, vnetju tetiv in pri udarninah.

Poskrbite za svoje sklepe in uživajte v gibanju brez bolečin!