Joj, ustnice se mi tanjšajo! Kaj lahko storim?

Precej žensk in moških opazi, da se že v zgodnjih 30-ih njihove ustnice začnejo tanjšati. Žal je to prelomnica, ko se v telesu nekatere stvari postavijo na glavo: deli telesa, za katere želimo, da ostanejo sočni in polni, kot so ustnice, izgubijo volumen, medtem ko se drugi deli, ki naj bi bili vitki, razširijo. Kaj lahko storimo? 

image

Glavni razlog, da se ustnice začnejo tanjšati in izgubljati svojo naravno, polno obliko, je upad kolagena v koži – glavne beljakovine, ki ji daje napet videz. Ko postajamo starejši, se stopnja, s katero naše telo proizvaja to vitalno beljakovino, počasi zmanjšuje. Po 25. letu se lastna proizvodnja kolagena upočasni — do 45. leta lahko upade za kar 30 %.

Ženske imajo v primerjavi z moškimi tudi manjšo gostoto kolagena in tanjšo kožo, zato se na ženski koži starostne spremembe prej pokažejo. Upad kolagena se pozna v obliki prvih gub, izsušenosti kože in izgube sijaja. Ker pa je kolagen tudi sestavni del ustnic, se njegovo pomanjkanje takoj pozna tudi na njih.

Ustnice se začnejo tanjšati že pri 20-ih

“Velikost in oblika ustnic sta genetsko določena, vendar se pri vseh ustnice sčasoma tanjšajo,” je za spletni portal Byrdie razložila dermatologinja dr. Jessica Wu. “Mlade ustnice so polne, ker mlada koža vsebuje dosti kolagena in naravno prisotno hialuronske kisline, ki ohranjata ustnice navlažene in sočne.”

Kot še pojasni Wujeva, lahko ljudje z naravno tanjšimi ustnicami prve spremembe, torej še tanjše ustnice, opazijo že v poznih 20-ih in v 30-ih letih. To je obdobje, ko se naravna tvorba kolagena in hialuronske kisline začne upočasnjevati.

Zmotno prepričanje – tanjšanje ustnic je nekaj, kar se dogaja samo kadilcem

Po zagotovilih Wujeve je ena od najbolj zgrešenih predpostavk o tanjšanju ustnic in pojavu tankih črtic okrog ustnic, da se to zgodi samo kadilcem. “Takšne linije se lahko pojavijo, tudi če nikoli ne kadimo, ampak ker zgolj šobimo ustnice ali pijemo s slamico. Če pijemo s slamico, se lahko pojavijo te linije, saj se kolagen v ustnicah hitreje razgrajuje, zaradi česar so ustnice videti manjše in nagubane.”

Še en krivec? Tega verjetno že poznate: dehidracija zaradi preveč kofeina in ker preprosto ne pijemo dovolj vode.

image

Na soncu obvezno zaščitite tudi ustnice, še posebno pozimi!

Zadostna tvorba kolagena je torej bistvenega pomena, saj zagotavlja koži oporo in prožnost ustnic. Zato je dobrodošlo podpreti telo pri tvorbi kolagena, saj tako lahko upočasnimo znake staranja – ne le na ustnicah, ampak na celotnem obrazu.

Med okoljskimi dejavniki, ki škodljivo vplivajo na kolagen, torej tudi na poln videz ustnic, so tudi UV-žarki. Wu zato svetuje, naj tudi na ustnice nanesemo mazilo za ustnice z zaščitnim faktorjem: “UV-žarki uničujejo kolagen, predvsem na tanki koži ustnic.”

Naravna zaščita kože in ustnic: UNDO Collagen Drink

Poleg vsega naštetega boste za polnost svojih ustnic dosti naredili tudi z uživanjem kakovostnih beljakovinskih živil, iz katerih telo sestavi kolagen. Naravna rešitev pa je tudi borovničev napitek UNDO Collagen Drink, ki vsebuje morski kolagen tipa I z visoko stopnjo absorpcije in vitamin C. Ta dodatno spodbuja nastanek kolagena in kot močen antioksidant zavira znake staranja. Vrnite si poln nasmeh!