Več kot 16 % parov ima težave z neplodnostjo. Kaj jim lahko pomaga?

Žal živimo v takih časih, ko so različne bolezni sodobnega časa v nevarnem porastu in so med seboj povezane. Poleg epidemij debelosti, sladkorne bolezni in jetrnih obolenj se na seznamu najde tudi neplodnost, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priznava kot bolezen. Da bi vedeli, kaj pomaga, je treba vedeti, kaj povzroča neplodnost.

image

V ozadju težav niso le biološka ura, prekomerna telesna teža ali stres. Vse večji problem so t.i. hormonski motilci – škodljive kemikalije, s katerimi prihajamo v stik vsak dan in povzročajo hormonsko neravnovesje.

Ker ksenoestrogeni (= zunanji viri estrogena) oponašajo delovanje spolnega hormona estrogena, potencirajo njegov vpliv ter pošiljajo telesu napačne informacije, in sicer tako pri ženskah kot pri moških. Pri obeh spolih ima namreč estrogen odločilno vlogo pri zdravem delovanju spolnih organov

Kje najdemo ksenoestrogene – hormonske motilce?

Hormonski motilci nas obkrožajo na vsakem koraku: v hrani (pesticidi, herbicidi, insekticidi, konzervansi …), onesnaženem zraku, kozmetiki, čistilih, pohištvu, aparatih, plastiki, pitni vodi, oblačilih, kontracepciji … Skratka, povsod, vsak dan.

Presežku estrogena v telesu pravimo tudi estrogenska dominanca.

Dejavniki, ki vplivajo na pojav estrogenske dominance:

  • debelost: estrogen nastaja v maščobnih celicah. Debeli ljudje imajo zato višje vrednosti estrogena.
  • prehrana s preveč sladkorja ter premalo vlaknin in drugih pomembnih hranilnih snovi.
  • preobremenjena jetra: jetra morajo prečistiti vse strupe, ki nastajajo v telesu ali vstopajo v telo. Ko je teh preveč, ne zmorejo onesposobiti še višek estrogena.
  • stres: prekomerno in dolgotrajno delovanje kortizola otežuje odstranjevanje viška estrogena.
  • uporaba hormonske kontracepcije in drugih hormonskih terapij
  • estrogensko preobremenjeno okolje (hrana, kozmetika, čistila, pohištvo, oblačila ...) z različnimi kemikalijami, ki oponašajo delovanje estrogena: ftalati, pesticidi, poliklorirani bifenili (PCB), zaviralci gorenja ...

Kako estrogenska dominanca vpliva na žensko plodnost?

Presežek estrogena v telesu je povezan s številnimi težavami, med njimi sta tudi sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) in endometrioza, najpogostejša vzroka za nezmožnost zanositve.

Kako estrogenska dominanca vpliva na moško plodnost?

Leta 1991 je danski zdravnik Niels Skakkebaek z Copenhagenske univerzitetne bolnišnice šokiral znanstveno javnost, ko je predstavil študijo, ki je pokazala, da se je število moških spermijev v zadnjih 50 letih zmanjšalo kar za polovico. Nizko število spermijev pa je eden od glavnih vzrokov za neplodnost.

Da so okoljske kemikalije (ksenoestrogeni) pomembno gonilo epidemije neplodnosti, potrjuje vse več raziskav. Nemška študija Centra za napredne evropske študije in raziskave iz Bonna je pokazala, da kar 30 od 96 kemikalij, ki jih najdemo v gospodinjstvih, neposredno učinkuje na gibanje spermijev - upočasnijo njihovo plavalno gibčnost, kar pomeni, da zmanjšajo sposobnost spermija, da prodre do in v jajčece.

Kaj to pomeni? Da je spermijev vse manj ter da so manj in manj gibljivi.

Prekomerna telesna teža ima negativen učinek na estrogen

Problematičen je tudi previsok delež telesne maščobe, saj tudi v maščobnih celicah nastaja estrogen. Več kot imamo maščobe v telesu, več estrogena nastaja, kar dodatno ruši hormonsko ravnovesje.

Prekomerna telesna teža obremenjuje tudi jetra, v katerih se zaradi odvečne telesne maščobe prav tako začne kopičiti maščoba. Glede na to, da so jetra zadolžena tudi za pretvorbo in onesposabljanje odvečnih estrogenov, začne ta njihova funkcija pešati. To pomeni, da telo ne more učinkovito izločiti vseh teh presežnih hormonov, s katerimi smo bombardirani od znotraj in od zunaj.

Svojemu telesu privoščite naravni hormonski detox

Sensilab predstavlja inovacijo za zmanjšanje vpliva estrogenske dominance: 100% naravno rešitev, imenovano Estrolux. Estrolux je naravni hormonski detox iz 7 sestavin, ki delujejo sinergično in učinkovito zmanjšujejo nevarnosti, ki jih predstavlja višek estrogena