Velika verjetnost je, da tudi vas daje PMS

Vsak mesec ista zgodba: razdražljivost, jokavost, slaba volja in napeti odnosi z najbližjimi. Mnenje moških: Gre le za izgovor za tečnobo. Znanstveno utemeljen odgovor: Predmenstrualni sindrom (PMS) je zelo pogosta motnja, ki pesti skoraj polovico žensk v rodni dobi. Tolažba za ženske – in moške: obstajajo naravni načini samopomoči. 

image

PMS je pogosta zdravstvena motnja, ki jo definiramo kot skupek čustvenih simptomov z ali brez telesnih znakov, ki so povezani z ženskim menstrualnim ciklusom. PMS se običajno pojavi 10 dni pred menstruacijo in zvodeni z mesečnim perilom. Neprijetni čustveni simptomi se redno pojavljajo vsak mesec, se pa lahko po intenzivnosti razlikujejo iz meseca v mesec. Žal so bolj na udaru tudi ženske, ki so že rodile, saj se s porodi simptomi lahko stopnjujejo.

Vzroki: hormonsko nihanje, pomanjkanje hranil, padec serotonina …

Vzroki PMS še niso povsem znani, med glavnimi krivci za čustveno razdejanje pa so hormoni, ki urejajo menstrualni ciklus - predvsem spolna hormona estradiol in progesteron. Odkrili so tudi, da imajo ženske, ki jih prizadene PMS, v dneh pred menstruacijo znižano raven hormona sreče serotonina. Pomembno vlogo igrajo tudi pomanjkanje hranil (vitaminov in mineralov) in drugi dejavniki, kot so stres, nerazumevajoča okolica, premalo gibanja in drugo. PMS pomembno vpliva na kakovost ženskega življenja – na njeno družabno življenje in na produktivnost v službi, ugotavljajo znanstveniki. Študije so namreč pokazale, da od 23 do 31 %  žensk v reproduktivnem obdobju doživlja PMS do take mere, da vpliva na njihovo vsakdanje življenje. Torej, če doživljate te simptome, vedite, da niste osamljene.

Volčja lakota in panični napadi so lahko tudi povezani s PMS

V nekaterih primerih je PMS tako intenziven, da ženske med drugim doživljajo panične napade, nenasitne epizode volčje lakote, zatekanje in težave s spanjem oziroma več takih težav naenkrat – tej obliki PMS pravijo predmenstrualna disforična motnja.

Kaj pomaga omiliti PMS?

Poskušajte uvesti nekaj sprememb v svoje življenje, ki vam lahko pomagajo olajšati predmenstrualni sindrom:

  • redna telesna dejavnost (vsaj pol ure na dan),
  • uživanje uravnotežene prehrane (predvsem dosti sveže zelenjave in sadja ter polnozrnatih žit),
  • izogibajte se preslani in sladki hrani, kofeinu, alkoholu in cigaretam,
  • potrudite se za dovolj spanca.
  • najdite za vas najprimernejšo metodo sproščanja (pogovor s prijateljicami, telovadba, pisanje dnevnika, barvanje pobarvank za odrasle, joga, masaža …)

Ugotovili so, da tudi nekateri vitamini in minerali omilijo simptome PMS. Med njimi so:

  • folna kislina
  • kalcij z vitaminom D
  • magnezij ter
  • vitamin B6 in
  • vitamin E.

Ko izbirate vitamine in minerale, izberite le najboljše – taki so minerali in vitamin linije ALL IN A DAY, saj so 100% naravni. Ker so pridobljeni iz naravnih virov, jih naše telo lažje prepoznava in zato tudi bolje absorbira.

Sensilab priporoča:

ALL IN A DAY Folna kislina

ALL IN A DAY Kalcij + Vitamin D

ALL IN A DAY Magnezij

ALL IN A DAY B komples

Izbrani izdelki za vas