Ublažimo alergije na naraven način!

Alergija pomeni pretirano reakcijo imunskega sistema na nenevarno snov (alergen), ki običajno ne povzroča težav.

image

Kaj je alergija?

Alergija pomeni pretirano reakcijo imunskega sistema na nenevarno snov (alergen), ki običajno ne povzroča težav.

Ob prvem stiku z alergenom se pojavi preobčutljivost, gre za neke vrste imunski spomin. Telo začne proizvajati protitelesa, ki ščitijo organizem pred temi snovmi. Alergijska reakcija se pojavi ob drugem in vsakem naslednjem stiku z alergenom. Alergen se veže na protitelesa in povzroči sproščanje celičnih snovi, predvsem histamina, ki sproži različne alergijske odzive. Kihanje, srbenje, otekanje sluznic, kožni izpuščaji, glavobol in driska in so najpogostejši simptomi alergij. V najhujših primerih se lahko pojavi tudi omotičnost in celo dušenje.

Vzroki za pojav alergij niso natančno znani. Med drugim na to vplivajo dednost, način življenja in onesnaženost okolja. V zadnjem času se je število alergij zelo povečalo. Strokovnjaki ocenjujejo, da različne oblike alergij prizadenejo kar 20 do 30 odstotkov populacije.

Najpogostejše alergije

Z alergeni se naše telo srečuje v vsakodnevno. Nekateri so v okolju prisotni stalno, drugi pa le v določenem letnem času. V telo vstopijo z vdihavanjem, s hrano ali preko kože. Najpogostejši alergeni so: pršice, cvetni prah in pelodi, plesni, živalska dlaka, živila (jajca, mleko, arašidi), kovine, sonce, strupi žuželk.

Kako si lahko pomagamo sami?

Najboljši ukrep pri znanih povzročiteljih alergij je, da se alergenom izogibamo. Pri tem je dobro upoštevati naslednje nasvete:

  • Pri alergiji na cvetni prah ostanemo v zaprtih prostorih, kadar je koncentracija cvetnega prahu zunaj največja. Prostore zračimo zgodaj zjutraj in pozno zvečer.
  • Pri alergiji na pršice iz stanovanja odstranimo vse preproge. Posteljnino peremo redno in pri dovolj visoki temperaturi. Priporočljiva je tudi uporaba proti alergijskih prevlek.
  • Pri alergiji na sonce se sonca izogibamo. Oblečemo oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami ter uporabljamo sredstva z visoko UV zaščito.
  • Izogibamo se hrani, zdravilom in kozmetičnim sredstvom, ki povzročajo alergijo.

Okrepimo imunski sistem!

Kljub doslednemu izvajanju preventivnih ukrepov se običajno alergenom ne moremo popolnoma izogniti. V takih primerih je zelo priporočljiva dodatna podpora imunskemu sistemu. Kombinacija naravnih sestavin, kot so kvercetin, kalcij in cink, učinkovito krepi imunski sistem in pripomore k zmanjšanju imunskega odziva ob stiku z alergenom.

  • Kvercetin je rastlinski pigment (flavonoid) in ima protivnetne, antibakterijske, proti glivične in protivirusne učinke. Zavira nastajanje in sproščanje histamina iz celic in tako zavira alergijske odzive ter alergije.

Učinkovito delovanje mnogih zdravilnih rastlin je posledica prav visoke vsebnosti kvercetina. Največjo vsebnost ima čebula, ki ima prav zaradi kvarcetina sloves zdravila proti astmi in alergijam.

  • Kalcij je eden najpomembnejših mineralov v človeškem telesu. Kostem in zobem daje trdnost in strukturo. Prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema, mišic in prebavnih encimov, nujen je tudi za normalno strjevanje krvi.
  • Cink ima vlogo pri delovanju imunskega sistema ter pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Poleg tega sodeluje tudi pri presnovi in sintezi.

Izbrani izdelki za vas