Zdravilni učinki kokosovega olja

Kokosovo olje je brez dvoma superživilo, ki je obnorelo celoten svet. Pripomore k hitrejši izgubi telesne teže, boljšemu delovanju možganov, lepši ter čistejši koži in še mnogo več: 

image

·      Vsebuje veliko zdravih maščob

Skozi zgodovino so se kokosovemu olju izogibali, saj je znano po tem, da vsebuje veliko maščob[1]. Danes so raziskave dokazale, da je ta maščoba pravzaprav zdrava in našemu telesu ne škoduje – s tem so uničili mit, da je uživanje kokosovega olja vzrok za bolezni srca in ožilja[2]

Zdrave maščobe, ki jih najdemo prav v kokosovem olju, vplivajo na izboljšanje prebave, telo pa jih porablja kot bogat vir energije.

·      Pripomore k topljenju telesnih maščob

Nekateri ljudje debelost povezujejo s kalorijami, ki jih vsakodnevno vnesejo v telo – vendar se jedilnik ne bi smel vrteti le okrog številk, ampak tudi okrog vira s katerega kalorije pridobimo.

Torej 100 kalorij, ki jih pojemo z mastnim krompirčkom ni enako 100 kalorijam, ki jih pojemo s puranom, pečenim na kokosovem olju. Če bomo našo hrano pripravljali s tem, namesto navadnim oljem, bo ta vplival na prebavo, ki se bo pospešila[3], ob presnovi pa bo porabljala več kalorij in s tem topila več maščob[4]

·      Zmanjšuje apetit

Ameriška študija je dokazala, da so posamezniki, ki so dnevno uporabljali kokosovo olje, zmanjšali svoj apetit in s tem tudi velikost obrokov[5].

Ker se je njihova lakota zmanjšala, siti pa so bili hitreje, je to posledično vplivalo tudi na lažjo samokontrolo telesne teže.

·      Ščiti poškodovane lase, vlaži kožo in deluje kot sončna krema

Kokosovo olje je tudi odličen pripomoček v kozmetiki. Deluje predvsem na način izboljšanja videza kože ter las[6].

Poleg obraznih mask in dišečih balzamov za lase, ga kozmetika z veseljem uporablja tudi pri sestavi sončnih krem, saj kokosovo olje nudi naravno UV zaščito[7].

Ali ste vedeli...

da niso vsa kokosova olja enaka. Razlikujejo se predvsem v načinu, kako ga pridobivajo. Pomembno je, da najdete organsko, deviško kokosovo olje – in ne rafinirano. Razliko med tema pogosto prepoznamo že ko odpremo kozarec in naše nosnice prevzame omamen vonj. Vegalife kokosovo olje s Filipinov je pridelano ročno, s stiskanjem kokosovega mesa, kar lahko tudi okusite.

 



[1] http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/508/2

[2] http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3532757

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2021124

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8696422

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22279374

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22279374