Uporabljate toaletni papir narobe?

Uporaba toaletnega papirja ni znanstvena fantastika in verjetno ste že ob pogledu na naslov čudno pogledali. Toda pogovarjati se je treba tudi o teh rečeh, kajne? Pa obnovimo znanje! ;)

image

1. Ne šparajte!

To ne pomeni, da morate razsipavati z denarjem za toaletni papir, četudi se zdi vsakodnevna in, roko na srce, precej trivialna zadeva. Pomembno je uporabljati mehak toaletni papir s katerim se bomo izognili nastanku vaginalnih in zadnjičnih mikro-poškodb ter tako preprečili dodatne infekcije.

2. Izogibajte se beljenemu papirju

Morda vas bo presenetilo, toda mnogo toaletnih papirjev je dodatno beljenih. V izogib rektalnim nevšečnostim in vaginalnim vnetjem se mu izognite v širokem loku. Kronična vaginalna vnetja lahko nastanejo zaradi občutljivosti na formaldehid in lanolin, ki jih najdemo v toaletnem papirju!

3. Raje recite »ne« vlažilnim robčkom

Nekateri poleg ali namesto toaletnega papirja uporabljajo vlažilne robčke, najpogosteje za dodaten občutek čistosti. Ni nujno, ampak takšno početje lahko izzove dražilno kontaktni dermatitis – z drugimi besedami povedano, »nadležen izpuščaj tam, kjer ga še posebej nočemo«. Izpuščaj nastane zaradi kemikalij v vlažilnih robčkih. Če že res ne morete zapustiti stranišča brez »ekstra« čistega občutka, raje navlažite svoj nebeljen toaletni papir v mlačni vodi.

4. Bodite nežni

Ljudje, ki imajo težave z izločanjem blata ali hemoroidi se radi »močneje« obrišejo, ker dobro dene. Toda opustite to navado! Agresivno brisanje bo situacijo samo še poslabšalo. Bodite nežni, ko se brišete in ne pozabite; vedno v smeri od spredaj proti zadaj.

5. Stran od nadišavljenega papirja

Dišava dodana v toaletni papir lahko privede do vnetji, občutljivosti zadnjika, srbenja, celo glivične okužbe. Nadišavljenemu papirju naj se še posebej izogibajo tisti, ki imajo ponavljajoče težave s hemeroidi. Enako velja tudi za nadišavljene vložke.