Uprite se utrujenosti!

Večina nas pozna občutek izpraznjenosti, raztresenosti in pomanjkanja energije ob menjavi letnih časov. Čeprav znanstveniki še niso povsem dognali vzroka, je najverjetneje povezan s spremembami v našem telesu. 

image

Pomemben dejavnik za utrujenost je tudi spraznjena zaloga vitaminov v telesu, med njimi skupine B. Vitamini B kompleksa imajo med drugim pomembno vlogo pri delovanju živčnega sistema ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

Vsaka sprememba je za naše telo stres

Naše telo običajno vsako večjo spremembo – zunanjo ali notranjo – doživlja kot stres. Tako tudi menjave letnih časov omajejo telesno ravnovesje. Z daljšanjem dneva in večjo količino sončnih žarkov smo več časa aktivni in manj oziroma slabše spimo, zato tudi porabljamo več energije.

Naše telo se mora temu prilagoditi, zato trdo dela, da bi omogočilo potrebno energijo, obenem pa da bi popravilo in okrepilo oslabljen obrambni sistem po dolgi zimi.

Povrnite si energijo

Ključnega pomena pri spopadanju z utrujenostjo je minimiziranje stresa in povečanje ravni notranje energije. Tako lahko ohranite energetsko ravnovesje, čustveno stabilnost in optimalni vzorec spanja. Pri energetskem ravnovesju pomagajo naslednji ukrepi:

  1. Pijte zadostno količino vode
  2. Jejte polnovredna živila, še posebno sveže sadje in zelenjavo
  3. Redno se gibajte na svežem zraku
  4. Privoščite si dovolj spanja
  5. Poskrbite za učinkovito metodo sproščanja
  6. Ohranjajte dnevno rutino

Če vam zaradi vsakodnevnih obveznosti ne uspeva poskrbeti za optimalno prehrano in gibanje na svežem zraku, boste tako telesno kot čustveno bolj obremenjeni med sezonskim prehodom. V tem primeru je priporočljiva uporaba kakovostnih prehranskih dopolnil naravnega izvora, ki jih telo lažje prepoznava in posledično lažje absorbira. ALL IN A DAY B kompleks vsebuje kombinacijo ekstraktov gvajave, svete bazilike in limone, ki so bogat vir vitaminov B1, B2, B3, B5, B6 in B9. Ti podpirajo delovanje živčnega sistema in mentalne funkcije ter preprečujejo utrujenost in pomanjkanje energije.

Ali ste vedeli?

Vitamine lahko delimo na topne v vodi in topne v maščobah. Tisti, ki so topni v vodi (kot so vitamini skupine B in vitamin C), se z urinom nenehno izločajo iz telesa, zato moramo vsak dan v telo vnašati za organizem potrebno količino teh vitaminov.

Pomanjkanje enega vitamina iz skupine B ali povečana potreba po njem povzroči povečano potrebo tudi po drugih vitaminih iz te skupine. Zato je priporočljivo ob znakih pomanjkanja kateregakoli vitamina iz te skupine jemati ves B kompleks.