Pomagajte utrujenim očem, prikovanim pred računalnik

Ali ste že slišali za sindrom računalniškega vida? Če še niste slišali zanj, ste ga z veliko verjetnostjo občutili: za milijone ljudi, ki delajo pred računalnikom vsak dan po več ur, so glavoboli, pekoče in utrujene oči, zategel vrat in druge težave nekaj običajnega. Obstajajo pa preverjene metode, ki pomagajo omiliti težave.

image

Ker nas večina nima možnosti, da bi preživeli manj časa pred zasloni, moramo med večurnim zrenjem v zaslone oblikovati zdrave navade. Kaj torej pomaga?

Pravilo 20-20-6

Ko beremo z zaslona, se oči bolj naprezajo kot med branjem tiskovin, saj so računalniške podobe sestavljene iz pikslov – drobnih pikic s svetlim središčem in zamegljenimi robovi. Zato morajo naše oči stalno loviti fokus, se sproščati in znova loviti fokus, da bi lahko prebirale piksle. To pa utruja naše očesne mišice. Pravilo 20-20-6, ki pomaga odpočiti očesne mišice, svetuje, naj si po 20 minutah dela vzamemo 20 sekund počitka in se fokusiramo na točke, ki so oddaljene 6 metrov od računalnika.

Zavestno mežikajmo

Med gledanjem zaslona manj mežikamo kot običajno, zato se moramo zavestno pripraviti do tega - s pogostim mežikanjem namreč vlažimo oko in zmanjšujemo dražeče vplive. Pomaga pa tudi primerna osvetlitev - osvetlitev prostora naj bo usklajena z osvetlitvijo zaslona. S pomočjo filtrov pa lahko odpravite preveč intenzivno bleščanje zaslona, ki prav tako draži oči.

Zaslon naj bo pod očesno ravnijo

Izjemnega pomena je tudi upoštevati pravila višine zaslona napram našim očem, oddaljenosti od zaslona in načina sedenja.

  1. Za naše oči je udobneje gledati navzdol na zaslon, zato naj bo središče zaslona 10-13 centimetrov pod očesno ravnijo.
  2. Da ne bi preobremenjevali oči in za lažji fokus naj bo zaslon od 46 do 66 centimetrov oddaljen od obraza.
  3. Izberite tak stol, ki bo podpiral spodnji del vašega hrbta in vam omogočal, da bodo vaša stopala ravno na tleh.

Nahranite oči od znotraj

Dolge ure pred računalniškim zaslonom so preprosto predolge za vaše oči, če jim ne zagotovite ustrezne zaščite v obliki prepotrebnih hranil (vitaminov in mineralov ter drugih antioksidantov). Če tako preživite več ur na dan, imate najverjetneje bolj malo časa, da bi vsak dan redno jedli, kaj šele da bi si vsak dan pripravili uravnotežen obrok.

V takšnem primeru je idealna rešitev za vaše dobro počutje in kot pomoč pri preprečevanju težav z očmi izdelek, ki vam bo zagotovil vse potrebne vitamine in minerale. Hranila, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje, so obenem hranila, ki jih potrebujejo naše oči. Če iščete multivitaminski izdelek, bosta ALL IN A DAY Multivitamin za ženske ali ALL IN A DAY Multivitamin za moške idealna izbira, saj sta iz 100% naravnih sestavin. Zasnovana sta tako, da vsebujeta nujna hranila, ki jih za normalno delovanje potrebuje žensko in moško telo. Poleg tega naravno pridobljene vitamine in minerale naše telo lažje prepoznava in boljše absorbira.