Vam nenehno primanjkuje energije?

Ste ves čas utrujeni ali pa preprosto želite imeti več energije? Pomanjkanje energije je lahko pokazatelj, da nekaj delate narobe. A nikar ne skrbite! Vse lahko hitro popravite. Ponujamo vam 7 praktičnih nasvetov, kako postati bolj energični.

image

1. Poskrbite za reden in dober spanec

Vsak človek potrebuje za svoje normalno delovanje, pa tudi za zdravje, zadostno količino kvalitetnega spanca, saj si medtem, ko spimo, spočijemo in si naberemo novih moči in energije. Priporočljivo je spati vsaj 8 ur na noč, prav tako pa je pomembno tudi, kdaj gremo v posteljo. Med 9. uro zvečer in 2. uro zjutraj se namreč najbolj pospešeno tvori hormon melatonin, ki ima zelo močan antioksidativni učinek.

2. Ne pozabite na redno telovadbo

Čeprav se zdi nesmiselno telovaditi ob povečani utrujenosti, študije dokazujejo, da lahko le 10 minut hoje poskrbi za nove moči za naslednji dve uri. Vadba izboljšuje krvni obtok in daje več energije. Poleg tega aerobna vadba pomaga, da zaspite hitreje in globlje.

3. Poskrbite za to, da veliko pijete

Če je vaše telo dehidrirano, se boste počutili utrujene, zato poskrbite za zadostno količino tekočine. Najbolje je, da pijete vodo, priporočljivi pa so tudi nesladkani čaji ali naravni sokovi.

4. Poskusite z glasbo

Poslušanje glasbe je dejansko eden izmed najbolj učinkovitih načinov, kako spremeniti slabo razpoloženje, poleg tega pa zmanjšuje tudi napetost in daje novo energijo.

5. Zmanjšajte uživanje kave in sladkorja

Ko smo utrujeni, pogosto posežemo po kavi in sladkorju. Ta povečujeta nivo sladkorja v krvi ter nam tako dasta energijo za preostanek dneva, vendar le za kratek čas, zato bi bilo veliko bolje, če bi za več energije jedli sadje.

6. Zajtrkujte!

Tudi če niste lačni. Raziskave namreč potrjujejo, da se ljudje, ki jedo zajtrk, bolje počutijo, tako psihično kot fizično. Poleg tega je vsakodnevno uživanje kosmičev povezano z nižanjem nivoja hormona stresa, kar je še dodaten plus za zdrav zajtrk.

7. Imejte redne obroke

Le tako boste obdržali raven krvnega sladkorja in energije stabilno skozi ves dan. Poleg tega skušajte uživati čim več živil, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline, ki so pravo gorivo za optimalno delovanje možganov, saj pomagajo pri ohranjanju mentalne budnosti.