Vam primanjkljaj vitaminov in mineralov preprečuje izgubo telesne teže?

Ali ste prepričani, da vam ničesar ne manjka? Telo, ki mu primanjkuje določenega vitamina ali minerala, deluje nepravilno. Zaradi tega se sprva pojavijo težave, kot so povišana telesna teža, utrujenost in razdražljivost, pozneje pa lahko pride do resnih bolezenskih stanj.

image

Vsa hrana v sebi skriva določen delež raznih vitaminov, mineralov in aminokislin. Ti trije elementi so kot mini pomočniki, ki skrbijo, da v telesu poteka vse, kot je prav. Vsako naravno živilo je torej kot paketek pomočnikov. Da bomo v svoje telo vnesli vse pridne pomočnike, ki jih potrebujemo, moramo posegati po kar se da različnih oblikah, barvah in okusih.

Nujni minerali, vitamini in snovi za hujšanje

Vitamin C (askorbinska kislina) je pomemben tudi za tiste, ki hujšajo, saj skrbi za presnovo energije, ki jo vnesemo v telo s pomočjo hrane. Telo z dovolj vitamina C energijo, ki jo dobimo preko vnosa ogljikovih hidratov in maščob, hitreje porabi, izkoristi in ne skladišči, kar se kaže kot maščobne zaloge.

Veliko ga najdemo v črnem ribezu, brokoliju, citrusih, krompirju in jagodah.

Vitamin D je naravno prisoten v zelo malo živilih, hkrati pa je nujen za zdrave kosti, zobe in sklepe. Študije zadnjih let kažejo tudi, da je nujen tudi za normalno prebavo maščob in preprečevanje maščobnih zalog okrog trebuha.

Najdemo ga v mlečnih izdelkih, kvasu, ribjem olju, jajcih in žitaricah.

Vitamin E je pravi čuvaj celic. Skrbi za njihovo normalno delovanje in obnovo. Pomaga tudi diabetikom in tistim, ki pazijo na linijo, saj vpliva na nivo inzulina v krvi, ki je glavni krivec za povečano lakoto in skladiščenje maščob.

Najdemo ga v olju koruznih kalčkov in sojinem olju, arašidih, jajcih in mleku.

Vitamini B2, B3, B5, B6 in B9 prispevajo k urejenemu metabolizmu in skrbijo za normalno delovanje ščitnice, notranji mir, zadovoljivo mero energije, moči in dobrega počutja. Zadovoljiv vnos vitaminov B je nujen predvsem za tiste, ki po hrani radi posežejo, ko so nervozni ali izčrpani. Omenjeni vitamini vplivajo tudi na prebavo ogljikovih hidratov, proteinov in maščob. S tem pomagajo pri izgubi telesne teže.

Najdemo jih v žitaricah, jajcih, ovsu, kvasu, mesu in mlečnih izdelkih, zelenjavi (kislo zelje, koleraba, paprika, šparglji), sadju (avokado, mango, melone, lubenice), arašidih in orehih.

Vitamin K je zelo pomemben za tiste, ki so bolj aktivni, saj prispeva k izkoriščanju beljakovin, ki jih zaužijemo, torej pomaga pri gradnji celic, tudi mišičnih.

Najdemo ga v špinači, zelju, cvetači, žitaricah, mesu, mlečnih izdelkih in jajcih.

Koencim Q10 prispeva k normalnemu delovanju encimov v mitohondriju, ki vpliva na produciranje ATP, ki regulira znotrajcelične prenose energije. Je kot policaj v telesu, ki skrbi, da vse poteka tako, kot je prav. Q10 bo torej poskrbel, da bo vaša presnova urejena, torej tudi prebava in regeneracija mišic (da so nahranjene in pravilno »dihajo«).

Največ ga najdemo v ribah (skuša, losos in sardine), jetrih, piščančjem mesu in sojinem olju. Žal se s termično obdelavo živil uniči, zato ga je smotrno uživati v obliki prehranskih dopolnil.

Kalcij prispeva k izrabi proteinov v telesu in k delovanju mišic. Nekatere študije kažejo, da povečan vnos kalcija vpliva na izgubo telesne teže.

Najdemo ga v mleku, mlečnih izdelkih, kosmičih, sojinih napitkih, tofuju, sardinah in lososu.

Železo nujno potrebujemo za normalno delovanje kognitivnih procesov, poleg tega je nujno potreben tudi za nastajanje rdečih krvničk in hemoglobina. Pomanjkanje železa poenostavljeno pomeni, da je preskrba naših celic s kisikom slabša, kar se odraža kot utrujenost in vsesplošno slabše počutje. Zato je nujen za zadostno energijo, ki jo potrebujemo za fizično vadbo.

Veliko ga najdemo v špinači, radiču, beluših, stročnicah, v suhem sadju, kot so rozine, suhe slive, ter svežem sadju, kot so banane, ribez, borovnice in češnje. Magnezij ima tudi vlogo pri sintezi beljakovin in delitvi celic, zato je pomemben za delovanje mišic, normalno psihološko delovanje ter ohranjanje zdravih kosti in zob.

Magnezij ima tudi vlogo pri sintezi beljakovin in delitvi celic, zato je pomemben za delovanje mišic, normalno psihološko delovanje ter ohranjanje zdravih kosti in zob.

Najdemo ga v špinači, bučnih semenih, ribah, stročnicah in leči, rjavem rižu, avokadu, bananah in jedilni čokoladi.

Kalij pomaga, da imate dovolj energije za življenje in vadbo, lahko pa se zgodi, da vam ga v telesu primanjkuje, če pogosto pijete alkohol, saj ga ta odplavlja iz telesa. Dobra novica je, da lahko ta primanjkljaj hitro nadomestite, saj kalij najdemo v številnih živilih.

Podobno kot vitamin D naj bi tudi kalij vplival na zmanjševanje obsega pasu, tudi zato, ker odvaja odvečno vodo iz telesa.

Najdemo ga v bananah, breskvah, pomarančah, dateljnih, rdeči papriki, paradižniku, rozinah in čokoladi.

Omega 3 in omega 6 so aminokisline, ki jih človeško telo ne more samo proizvajati. Nujne so za normalno delovanje krvožilnega sistema, odkrili pa so, da vplivajo tudi na hujšanje. Omega 3 naj bi poskrbela tudi za to, da bomo ob hujšanju hkrati izgubljali tudi maščobo okrog trebuha.

Omega 3 najdemo v sardinah, lososu, tuni in ribjih oljih ter dagnjah, omega 6 pa v olju oljne repice in stisnjenem lanenem semenu. Tudi orehi, arašidi, pistacije in chia semena so dober vir omega 6.

Izbrani izdelki za vas