Vas sili na vodo?

Okužbe sečil so ena najpogostejših vnetnih obolenj. Mikroorganizmi v sečila najpogosteje pridejo preko presredka do sečnice. Zaradi relativno kratke sečnice zbolevajo ženske 30 krat pogosteje kot moški

image

Vnetje mehurja lahko povzročijo tudi ostali mikroorganizmi (virusi, glivice), ter kemični (zdravila) ali fizikalni (obsevanje) dejavniki. 3-6% zdravih, mladih žensk ima v urinu prisotne bakterije, ki jim ne povzročajo težav. Drugače je pri nosečnicah. Nosečnice imajo enako verjetnost okužbe sečil kot ostala ženska populacija, vendar pa okužbe pri njih potekajo bolj komplicirano, tako je večkratni pregled urina del standardnega pregleda nosečnice.

Kaj pa moški del populacije?

Vnetje prostate je večinoma kronične narave. Kaže se z nejasnimi bolečinami v predelu presredka z bolj ali manj izraženimi težavami pri uriniranju, ki so bolj pogosto uriniranje in pekoč občutek pri odvajanju vode, pa tudi tanjši curek urina. Težave zaradi kroničnega prostatitisa lahko do določene mere omilimo s higiensko-dietetičnim režimom. Odsvetujemo uživanje mrzlih, gaziranih in alkoholnih pijač, ter ostro začinjene hrane. Pri dolgotrajnem sedenju (sedeče delo, vožnja z avtomobilom) priporočamo sedenje na obroču, ki razbremeni presredek. Prav tako priporočamo lokalno pregrevanje ter topla oblačila v hladnih mesecih. Priporočamo tudi redne ejakulacije (praznenje prostate).

Kako si lahko pomagamo?

Pred vnetji sečil se lahko do določene mere zavarujemo sami. Z uživanjem večje količine tekočine, se poveča produkcija seča, s katerim se izloči tudi več mikroorganizmov. Seč tako sproti izpira bakterije, ki morebiti pridejo v mehur. Prva vnetja mehurja lahko sovpadajo s pričetkom spolnih odnosom. Svetujemo tuširanje pred odnosom in obvezno uriniranje po odnosu. Priporočamo vam še uživanje D-manoze in ekstrakta granatnega jabolka.