Več telovadim, več kilogramov imam!

Delaš vse, da bi izgubila odvečno težo? Od tekača, najljubših vodenih vadb in dvigovanja uteži – pa še vedno nič ne pomaga pred tistimi nadležnimi maščobnimi oblogami, ki te najbolj motijo… Naj ti priskočim na pomoč in izpostavim nekaj ključnih napak, ki jih delaš, pa se jih morda niti ne zavedaš.

image

1.     Zmanjšuj vnos kalorij

Dvig telesne aktivnosti ni razlog, za dvig količine hrane, ki jo poješ. Hrana naše telo zalaga z energijo, ki jo moramo porabiti čez dan. Če pojemo več hrane, kot je telo čez dan lahko porabi, se odvečna energija iz telesa ne izloči in se shrani v obliki maščobnih oblog.

Seveda to ne pomeni, da nehaš jesti, ali da zmanjšaš svoje obroke in stradaš preostanek dneva. To pomeni, da moraš iz svoje prehrane izločiti odvečne ogljikove hidrate (sladkorje) in slabe maščobe, ki vsebujejo največ kalorij. Jedilnik pa si sestavljaj iz beljakovin (meso, ribe, jajca, sir, mleko in mlečni izdelki, zelenjava, riž, oreščki, itd.) ter iz zdravih omega 3 maščob (laneno seme, olive, orehi, tofu, brstični ohrovt, špinača, buče, avokado, itd.). Tako boš telo nahranila za dlje časa in mu zagotovila dovolj energije, ki jo boš lahko med vadbo tudi porabila!

2.     Za zajtrk in regeneracijo po treningu si pripravljaj napitke z manj sladkorja

Postali smo obsedeni s smoothiji! In to ne samo sadnimi, ampak tudi z zelenjavnimi in beljakovinskimi. Kateri pa predstavljajo največjo težavo pri hujšanju?

Seveda, smoothiji so polni vitaminov in mineralov iz svežega sadja – ampak pozor, sveže sadje vsebuje tudi veliko sladkorja in kalorij, ki lahko izredno negativno vpliva na tvojo izgubo teže. Največ sladkorja se skriva v mandarinah, češnjah, grozdju, granatnem jabolku, mangu, figah in bananah. Naj vas ne zavedejo vitamini – če želite z prehrane izključiti sladkorje, bo potrebno gledati na vsebnost sladkorja na VSEH področjih.

Obstaja enostavna rešitev:

  • Za zajtrk si pripravi smoothie z beljakovinami Nature power, ki vsebujejo le naravne sirotkine beljakovine, ki te nasitijo za dalj časa. Primešaj jim mleko (če imaš možnost kokosovo) ter sadje, ki vsebuje manj sladkorja, to so limone, maline, borovnice, brusnice…
  • Regeneracijski smoothie pa naj primarno zaščiti in obvaruje tvoje mišice, zato ti predlagam uporabo beljakovin Best Whey To Fit – ki ne vsebujejo nič sladkorja ali lakoze! Primešaj mu enega od odličnih okusov (mene najbolj osveži grenivka, izredno priljubljeni pa sta tudi malina in vanilja) – tako boš pripravljena na nove zmage, brez občutka lakote po treningu.

smoothie-463331

3.     Premagaj konstantno željo po sladkem

Največja napaka, ki jo delamo na različnih dietah je – da si naredimo seznam prepovedanih živil, po katerih nato še celo dieto hrepenimo. Rešitev je v tem, da se v svoje dobro odločimo, da so ta živila za nas slaba, preverimo vse dokaze, zakaj so slaba in se jim odrečemo – na dolgi rok.

Seveda je priročen tudi napotek, da se preden poješ bombon dvakrat vprašaš ali si sploh lačna in zakaj v roki sploh držiš ta bombon… pomembno pa je tudi – koliko počepov in koliko dodatnih kilometrov te bo stal ta bonbonček.

Namesto majhnih nezdravih prigrizkov, si čez vikend pripravi beljakovinske prigrizke (najdeš jih na SHAPE iT blogu, pod zavihkom recepti) in z njihovo pomočjo uživaš še cel teden – brez slabe vesti!

4.     Ne zanašaj se na štetje porabljenih kalorij, ki ti jih prikazuje tekač

Tekači, kolesa in ostale cardio naprave, ki jih najdeš v fitnesu ti ne prikazujejo realnega stanja porabe kalorij. Večina jih prikazuje celo 30% večjo porabo kalorij, kar vsako lahko hitro zavede.

Cardio naprave so nastavljene na univerzalno težo, višino, procent maščobe, itd. Ti in tvoja prijateljica pa sta različno visoki, težki – hm…. porabljata pa enako število kalorij? Bolj kot na štetje kalorij se v fitnesu osredotoči nase, na svoje dosežke in izboljšanje svojih rezultatov. 

5.     Privošči si kvaliteten spanec

Izguba teže je odvisna od treh stvari – prehrane, telesne aktivnosti in regeneracije. Verjamem, da si telesno aktivna in paziš na svojo prehrano. Vprašaj pa se, kakšen je tvoj spanec? Ali spiš vsako noč vsaj 8 ur, ne ponočuješ, imaš urejen ritem spanja? Vse to lahko vpliva na omejeno zmanjšanje telesne teže.

Ampak, ali si pomislila na svoje telo?

Tvoje telo je cel dan aktivno – veliko energije porabi za presnovo zaužitih beljakovin, veliko energije porabi na treningu; sedaj pa potrebuje tudi čas, da se odpočije, nabere sveže moči in energijo ter regenerira izmučene mišice in telo.

Če boš premalo spala, telo ne bo uspelo nabrati zadosti energije in bo povečalo potrebo po sladki hrani, s katero bi lahko za kratek čas dvignilo nivo energije. Prav tako bodo tvoji treningi slabši in krajši, če boš nanje prišla nenaspana, saj se bo telo prej izmučilo in izčrpalo.  Zato si privošči dolg in kvaliteten spanec, vse ostalo se bo uredilo kar čez noč. 

Izbrani izdelki za vas