3 top večerni prigrizki, ki ne redijo

»Jesti ali ne jesti po večerji?« To je sedaj vprašanje. Lahko si kompliciramo življenje in si odrekamo hrano samo zato, ker se nočemo zrediti. Lahko pa smo pametnejši in jemo brez odrekanja, saj imamo na voljo malo morje zdravih prigrizkov, ki nam ne bodo naredili nobene škode na tehtnici. Privoščite si katerega od naslednjih skupaj z mano in uživaj brez skrbi.

Ne pozabite: če nam telo sporoča, da je lačno, ga nahranimo. To, da ga preslišimo, si bo zapomnilo. 

image

Stradanju smo odločni proti, zato smo pripravili 3 preproste prigrizke, ki si jih brez težav privoščite tudi zvečer.

Včasih že pomaga, da spijete kozarec vode, saj je dehidracija pogosto krivec za nezdravo razmišljanje o hrani. No, ko voda ne pomaga, si pripravite zdrav prigrizek, poln hranil, ki vas bo nasitil in potešil vse želje.

Pomembno pa je, da izbiramo lahka živila, ki nam ne obležijo v trebuhu, saj si ne želimo zaradi polnočnega prigrizka prebedeti noči ali se zbuditi napihnjene kot balon.

Mi prisegamo na sadje in zelenjavo z dodatkom beljakovin.

3 prigrizki, ki ne redijo

1. Grški jogurt z borovnicami

Grški jogurt ima več beljakovin od navadnega jogurta, zato nasiti za dlje časa. Če je probiotični, bo pomagal urediti prebavo, v vsakem primeru pa pomirja zgago. Žlica borovnic, svežih ali zamrznjenih, mu da dodatno svežino. Borovnice pa so super izbor zaradi obilice antioksidantov, ki varujejo naše zdravje.

2. Jabolko in žlica arašidovega masla

Jabolko vsebuje vlaknine, ki nasitijo in uredijo prebavo, ter ravno dovolj naravno prisotnega sadnega sladkorja, da poteši sladke lušte. Če bereš moje članke že veš, da imam arašidovo maslo raje kot čokolado in si ga privoščim vsakič, ko me popade »padec cukra«. Super je, ker je polno beljakovin in zdravih maščob.

Maščobe hitro zvečajo kalorično vrednost prigrizka, zato z arašidovim maslom ne smemo pretiravati. Ena žlica je čisto dovolj.

Jabolko in arašidovo maslo sta noro dobra kombinacija. Jaz običajno jabolko kar naribam in potem dodam arašidovo maslo. Nastane odlična kašica, kjer se sestavini fino prepojita.

3. Baby korenčki in namaz iz adzuki fižola

Prav žalostna sem, ker tolikokrat rade pozabimo na svež korenček. Zakaj bi ga vedno kuhale? Hitro ga postrgajmo in pojejmo surovega kot zajčki. Super malica! Za večerni prigrizek in nekaj novega pa si lahko kupimo baby korenčke. Tiste majhne, luštne. Korenček je super zelenjava, saj ima vitamin A, ki nam daje dober vid in veliko splošno zdravilnih antioksidantov. Zelo paše, če korenček v nekaj namakamo.

Pred kratkim sem spoznala adzuki fižol. Tudi ta je nakakšna pomanjšana verzija fižola, saj ima majhna rdeča zrna. Nekateri pravijo, da je adzuki najmanj fižolasta vrsta fižola.

Meni se zdi fajn, ker je lažje prebavljiv in manj napenja, zato ni skrbi, da bi nas mučil ponoči. Bogat je z beljakovinami in minerali. Teh ima res široko paleto.

Priprava namaza iz adziki fižola:

  • fižol (100g) čez noč namočimo, zjutraj vodo odlijemo, ga speremo in skuhamo v sveži vodi (50 min)
  • skuhanega ohladimo, damo v blender, mu dodamo 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, šop peteršilja, sol in poper
  • vse skupaj zmiksamo v gladko maso

Iz te količine dobimo za dobro skodelico namaza, ki ga v hladilniku lahko hranimo 1 teden.


Izbrani izdelki za vas