Večina si brez nootropika ne predstavlja dneva

Okej, to vam zveni čudno. Kaj pa: Večina si brez kave ne predstavlja dneva. Kofein in L-teanin sta dve spojini, ki sta zadolženi za dobro znane učinke črne kave in »pravega« čaja. Saj veste, predramita nas in nam data nov val energije. Kofein in L-teanin (kava in črni oziroma zeleni čaj) sta tudi najbolj široko uporabljana nootropika.

image

Nootropik je zdaj že 45-letna skovanka romunskega zdravnika, kemika in psihologa po imenu Corneliu E. Giurgea (1923-1995). Izvira iz grščine, pomeni pa sprememba uma. V kakšni smeri snov, ki je nootropik, spreminja um? Izboljša kognitivne funkcije, še posebno izvršilne funkcije (pozornost, sposobnost reševanja problemov in načrtovanja, organiziranost, hitrost procesiranja informacij …), spomin, sposobnost učenja in priklica informacij, ustvarjalnost in motivacijo pri zdravih ljudeh.

»Človek ne bo pasivno čakal milijone let, preden mu evolucija privošči boljše možgane«

No, tako nekako je razmišljal gospod Giurgea, ko je razvijal prve nootropike in podal to izjavo. In to je bilo pred pol stoletja. Danes so naši možgani soočeni s še večjimi izzivi, ki se vse bolj povečujejo: kako vsak dan procesirati vse več informacij, kako selekcionirati uporabno od neuporabnega, kako čim hitreje procesirati informacije, kako te podatke tudi praktično uporabiti … Zahtev je ogromno, časa pa vedno premalo. V takih okoliščinah pride zelo prav imeti »boljše možgane«, kot se je izrazil Giurgea.

Boljše delovanje možganov brez stranskih učinkov

Nootropikov se je pogovorno prijel tudi izraz pametne droge, čeprav je to poimenovanje zavajajoče. Zavajajoče pa zato, ker pametne droge vključujejo tudi cel kup sintetičnih spojin, ki jih pogosto najdemo tudi na črnem trgu in nimajo prav nobenega zagotovila o varnosti.

Nootropiki, kot si jih je zamislil Giurgea, pa naj bi v nasprotju s tem izpolnjevali več pogojev. Med njimi tudi, da:

  1. morajo izboljšati sposobnost učenja in pomnenja ter
  2. ne smejo imeti lastnosti drugih psihotropnih zdravil, kot sta sedacija in vpliv na motoriko, obenem pa zelo malo stranskih učinkov.

Brain Boost se v tem pogledu drži tradicije, ker zagovarjamo, da je sinteza učinkovitosti in varnosti ne le možna, ampak edino sprejemljiva. Seveda pa smo se pri izboru sestavin zgledovali po najnovejših dognanjih na področju naravnih sestavin, ki izboljšajo mentalne funkcije in delovanje možganov.

Kako delujejo nootropiki?

Nootropiki izboljšajo delovanje možganov na več različnih načinov, kot so:

- spodbujanje prenosa živčnih signalov,

- izboljšanje »dostave« kisika in glukoze ter drugih hranilnih snovi v možganske celice in

- stimulacija razvoja novih živčnih celic (nevronov) in živčnih stikov (sinaps), s čimer se poveča odzivnost možganov.