Vitamin, ki spodbuja hujšanje

Rečejo mu sončni vitamin, saj nastaja kot posledica izpostavljanja sončnim žarkom. To je vitamin D, ki ga naše telo močno potrebuje. Ne boste verjeli – tudi za hujšanje!

image

Vitamin D je topen v maščobah in se nahaja v 2 oblikah, kot vitamin D2 in vitamin D3. Če vaše telo ne dobi dovolj vitamina D, precej tvegate, saj ste izpostavljeni k zlomom kosti in oslabljenim kostem. Poglejmo, katere so 3 prednosti, ki jih prinaša vitamin D, ki jih morda še niste poznali.

Vitamin D za uspešen boj z boleznimi

Vitamin D igra ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja za multiplo sklerozo, navaja študija, objavljena leta 2006 v Journal of the American Medical Association. Dve leti pozneje so v Circulation strokovnjaki objavili ugotovitev, da vitamin D zmanjšuje možnost razvoj srčnih bolezni. Še dve leti pozneje pa v American Journal of Clinical Nutrition, da pomaga v boju z gripo in ostalimi sezonskimi obolenji.

Vitamin D zmanjšuje depresijo

Raziskave kažejo, da vitamin D morda igra pomembno vlogo pri depresiji. V eni od študij so strokovnjaki celo ugotovili, da se je ljudem, ki so trpeli za depresijo, stanje precej izboljšalo, potem ko so začeli jemati vitamin D v obliki prehranskih dopolnil.

Ugotovili so celo, da so ljudje, ki trpijo za pomanjkanjem vitamina D, bolj nagnjeni k depresiji in celo anksioznosti.

Vitamin D spodbuja hujšanje

Če želite shujšati, strokovnjaki svetujejo dodajanje vitamina D v vašo dieto. V študiji, ki so jo objavili v British Journal of Nutrition, so sodelujoči s pomočjo dnevnega vnosa vitamina D izgubili več kilogramov kot tisti, ki so hujšali brez vitamina D. Strokovnjaki so zato prepričani, da redna uporaba vitamina D zmanjšuje apetit.

Kako je vidno pomanjkanje vitamina D?

  • utrujenost, bolečine, splošno slabo počutje
  • hude bolečine v sklepih in mišicah, kar je razvidno tudi v hoji po stopnicah
  • hud zlom zaradi utrujenosti, zlasti nog in bokov

Mi prisegamo na vitamin D3, ki izboljšuje imunski odziv, skrbi za optimalno delovanje mišic, pripomore k zdravim in trdnim kostem ter spodbuja hujšanje!