Prazna košarica?
Verjetno zato, ker si še niste ogledali naše najnovejše ponudbe
Sensilab za svoje spletne strani uporablja piškotke, ki ne shranjujejo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so morda že nameščeni. Z nadaljevanjem uporabe naših spletnih strani soglašate z njihovo uporabo.
Kontaktirajte nas prek spleta ali pokličite na 0590 82 770
100% garancija na zadovoljstvo
Brezplačna dostava nad 49,99 €
Ob nakupu nad 50 € prejmete Sleep&Slim TEA brezplačno.
Zagotovo je trenutno ena bolj vročih tem na področju prehranjevanja in zdravja, javno objavljena študija Svetovne zdravstvene organizacije o povezavi med vnosom rdečega mesa in povečano možnostjo za razvojem raka.
Če slučajno še ne veste za kaj gre in med iskanjem po spletu še ne paničarite, ko berete grozovite informacije o tem kako boste zboleli za rakom, ker ste v življenju snedli kakšno hrenovko preveč, ste na pravem mestu! Vsem ostalim pa svetujemo, da se umirite in zajamete sapo. Stvari niso tako alarmantne, kot se zdijo na prvi pogled in še vedno velja staro pravilo, da so kajenje, alkohol in nesnaga iz okolja tisti dejavniki, zaradi katerih velja veliko bolj upravičeno paničariti.
Zgodilo se je 25. oktobra, ko je WHO objavila poročilo, čigar podatki kažejo na to, da predelani mesni izdelki (klobase, hrenovke, slanina itd.) povzročajo raka in, da je MORDA rdeče meso tudi karcinogeno živilo.
V Mednarodni agencija za raziskave raka (IARC), ki deluje pod okriljem WHO, je 22 znanstvenikov primerjalo 800 študij in uvrstilo predelano meso na 1. mesto svoje lestvice o rakotvornih dejavnikih, skupaj s tobakom, alkoholom, azbestom in UV-žarki.
Preden se za vselej poslovite od sočnih klobas, popečene slanine, pršuta in ostalih mesnin, velja študijo pogledati od bližje. Kolikšen vnos ima sploh vpliv na razvoj raka in kakšna je verjetnost, da bi zaradi mesnih izdelkov za njim zboleli.
V to, da je znanstveno potrjena povezava med razvojem raka in vnaprej predelanimi mesnimi in tobačnimi izdelki, ni več dvoma.
Toda dobro je vedeti, da kajenje tobačnih izdelkov poveča možnost za razvoj pljučnega raka za 26x, medtem ko bosta dve rezini popečene slanine na dan povečali tveganje, da bi zboleli za rakom na črevesju za 1,18x.
Poglejmo še dejanske letne številke umrlih za rakom v Združenih državah Amerike:
Vse številke so alarmantne, da se razumemo! In ker v Sensilabu stavimo na preverjena dejstva, smo se odločili razjasniti še nekaj pojmov glede vroče študije, ki jo je objavila WHO.
Predelano meso je meso, ki je vnaprej pripravljeno s pomočjo soli, fermentacije, dimljenja in ostalimi postopki ter včasih tudi ojačevalci okusa. Največkrat so predelane mesnine narejene iz govejega in svinjskega mesa, manj iz perutnine.
V študiji je dokazano, da predelano meso vpliva na povečano možnost razvoja raka na debelem in tankem črevesju, medtem ko je povezava za rdeče meso še pod vprašanjem oz. za njo še ni moč, kaj takega 100% trditi.
Da, možnost se veča v sorazmerju s količino zaužitih mesnih izdelkov. Analiza 10 študij je pokazala, da vsakih 50 g zaužitega predelanega mesa dnevno, poveča možnost za razvojem raka na črevesju za približno 18%.
Razvoj raka z uživanjem rdečega mesa je težje določljivo, ker dokazi o rdečem mesu kot povzročitelju raka niso tako trdni.
Priprava mesa na visokih temperaturah, odprtem ognju ali vročo podlago, kot so žar, ponev za cvrtje, lahko vplivajo na razvoj povečanega števila karcinogenov, toda skopi podatki, za zdaj še niso dali trdnih odgovorov na to, kako točno različni načini priprave mesa vplivajo na povečano možnost za razvoj raka.
Ne glede na to, ali se boste odločili za manjši vnos mesnin v prihodnosti, vedite, da čevapčiči tu in tam niso niti približno tako nevarni kot kajenje. Niti približno!
Izbrani izdelki za vas
Morda bi vas zanimalo