Vse, kar morate vedeti o staranju kože

S tem ko se staramo, se stara tudi naša koža. V tem članku boste našli vse, kar morate vedeti o strukturi kože, kako se stara, kaj povzroča staranje kože in kako to upočasniti ali celo preprečiti. Želite vedeti več? Berite dalje.

image

Osnove kože

Da bi povsem razumeli, kako se koža stara in kako to upočasniti, je nujno, da najprej poznamo anatomijo kože. Koža sestavljajo 3 sloji.

  • Epidermis je zgornja plast kože. Gre za kožo, ki jo vidimo in nas ščiti pred zunanjimi vplivi in bakterjami. Je v nenehnem stanju odmiranja in obnavljanja.
  • Dermis je drugi sloj kože takoj pod epiremisom. Sestavljajo ga živčni receptorji, ki reagirajo na dotik ali temperaturo, elastin in kolagenska vlakna ter hialuronska kislina, ki ohranja kožo čvrsto.
  • Hipodermis ali podkožje, je najgloblja plast kože. Vsebuje maščobo (adipozno tkivo) in krvne žile, ki preprečujejo, da se koža povesi.

image

V mlajših letih je naša koža bolj elastična, sijoča in sveža. Če odštejemo občasne akne v najstniških letih, so to najboljša leta za kožo. Po 25. letu se začne naša koža počasi spreminjati in kazati zgodnje znake staranja. 

Tisto, kar ohranja našo kožo čvrsto in mladostno, so vezi kolagena in elastina v dermisu. So gradniki kože in se starajo skupaj z nami. 

Mlada koža, poleg kolagena in elastina, proizvaja veliko hialuronske kisline. To je snov, ki se veže z vodo z namenom ohranjanja hidrirane in prožne kože. 

S časom proizvede koža vse manj in manj kolagena, elastina in hialuronske kisline. To je razlog, da zrela koža velikokrat izgleda dolgočasneje, bolj suho in je bolj povešena. 

image

Kakšni so znaki staranja kože?

Staranje kože je odvisno od različnih notranjih in zunanjih dejavnikov in čeprav jih lahko umilimo in upočasnimo, se jim v celoti ne moremo izogniti. Torej, če želite čim dlje ohraniti mladosten sijaj vaše kože, je pomembno, da razumete proces staranja kože.

Prvi znaki staranja kože so:

1. Gube in tanke linije

Te so po navadi prve, ki jih opazimo. Najpogosteje so vidne okrog oči in ust, ko se smejimo. Lahko se pojavijo precej zgodaj, še posebej tistim, ki imajo to zapisano že v genih ali pa se zelo radi smejejo

image

2. Izguba volumna

Koža se počasi začne povešati in izgubljati mladosten izgled. Izguba adipoznega tkiva in nekaterih celičnih vezi je odgovorna za zguban vrat in vedno bolj vdrte podočnjake. Zaradi tega lahko celoten obraz izgleda bolj žalosten in utrujen, kar pa se zgodi kmalu po tem, ko se pojavijo prve gubice. 

3. Izguba elastičnosti in sijaja

Koža izgublja vlago, postaja bolj suha, tanka in izgubi mladosten sijaj. Ljudje, ki imajo bolj oljnat tip kože, te spremembe opazijo kasneje kot tisti, ki imajo po naravi bolj suho kožo. Niti eni, niti drugi se temu ne izognejo. 

image

4. Hiperpigmentacija

Znana tudi kot sončne lise ali pa le kot starostne pege. Gre za ploske rjave lise, ki se pojavijo ob prekomernem izpostavljanju soncu. Najpogosteje se pojavijo pri ljudjeh, starejših od 50, pojavijo pa se lahko tudi pri mlajših ljudeh, ki so pogosto na soncu. Čeprav jih velikokrat zamenjamo za pegice, so te običajno večje in s spremembo letnega časa ne zbledijo.

image

Razlogi za staranje kože

Staranje kože povzročajo tako notranji kot zunanji dejavniki. Notranji dejavniki vključujejo hormone, slabo prekrvavitev in gene. No, pri genih ne moremo nič spremeniti, lahko pa poskrbimo za raven hormonov in izboljšamo prekrvavitev ter tako upočasnimo gubice. 

Med zunanjimi dejavnikih pa so najhujši sonce, onesnaženje, kajenje, diete in slaba nega kože. Večina teh prispeva k sproščanju prostih radikalov in oksidativnemu stresu, kar ima škodljive učinke na koži.

image

Kakšna naj bo nega kože za zagotovitev dolgotrajne mladosti?

Časa ne moremo ustaviti, lahko pa prilagodimo navade, s katerimi bo izgledalo, da ste odkrili vrelec mladosti.

1. Poskrbite za svoje telo in um

Da bi si zagotovili lepo kožo še leta in leta, preverite, kakšen je vaš življenjski stil. Prekomerni stres, pomanjkanje energije in kajenje lahko povzroča hitrejše staranje. Ker je najpogostejši vzrok za staranje kože oksidativni stres, se osredotočite na zmanjšanje vira stresa in nevtralizirajte njegove učinke. 

image

2. Prehrana vpliva na vašo kožo

Lepa koža zahteva veliko vode, vitaminov in mineralov. Za svež in sijoč videz morate poskrbeti, da vaša prehrana vsebuje dovolj svežega sadja ter zelenjave in čim manj predelane hrane. Korenje, breskve, borovnice, listnata zelenjava, paradižnik, fižol, ribe in oreščki so superzvezde pri negi kože. Za dopolnitev vaše prehrane pa posezite po napitku UNDO Collagen Drink.

3. Pravilna nega kože

Z zdravim življenjskim slogom in prehrano boste za kožo poskrbeli od znotraj, vendar morate zanjo poskrbeti tudi od zunaj. Štirje stebri nege kože so čiščenje, vlaženje, zaščita pred soncem in občasnen piling. Koža vam bo hvaležna in bo izgledala fantastično še leta in leta. Za navlaženo kožo in zabrisane gubice pa predlagamo UNDO kremo

Izbrani izdelki za vas