Vsestranskost vitaminov B kompleksa

Razvili smo popolno kombinacijo vitaminov B, ki zaščitijo vaše celotno telo. Ampak kaj sploh je B complex? 

image

B complex je sklop šestih vitaminov, ki smo jih pridobili iz ekstraktov gvajave, svete bazilike in limone: B1, B2, B3, B5, B6 in B9 – le-ti igrajo pomembno vlogo pri delovanju našega telesa. Te bistvene hranilne snovi pomagajo pretvoriti hrano v energijo, poleg tega pa še ohranjajo zdravo kožo in lase ter preprečujejo izgubo spomina ali nastanek migren. 

Strokovnjaki pravijo, da bo: »uživanje B complexa vplivalo na povečano pozornost, podobno kot to počne kofein. Namesto s kofeinom in dehidracijo telesa, lahko svojo pozornost in koncentracijo povečate z vitamini«.  

B1 (tiamin)

B1 pomaga pri obnovi zdravih celic. Pogosto vitamin B1 imenujemo tudi proti-stresni vitamin, zaradi svoje sposobnosti, da zaščiti  in zavaruje imunski sistem. Prav tako je pomembna vloga tega vitamina tudi v prehrani, saj pomaga razgraditi enostavne ogljikove hidrate.

Naravni viri: polnozrnate žitarice, arašidi, fižol, špinača, ohrovt in pšenični kalčki. 

B2 (riboflavin)

Ta B vitamin deluje kot antioksidant in pomaga v boju proti prostim radikalom (stranskim proizvodom). Prav tako preprečuje zgodnje staranje in razvoj bolezni srca. Riboflavin je pomemben tudi za proizvodnjo rdečih krvnih celic, ki telo zalagajo s kisikom. Številne študije kažejo, da B2 lahko pomaga odvrniti migrene.

Naravni viri: mandlji, divji riž, mleko, jogurt, jajca, brstični ohrovt, špinača in soja.

B3 (niacin)

Eden od osnovnih načinov uporabe niacina je povečanje HDL holesterola (tj. dobri holesterol). Višji kot je HDL, manj slabega holesterola boste imeli v svoji krvi. Pomanjkanje vitamina B3 je v razvitih državah zelo redko. V primeru, da imate težave z aknasto kožo je prav vitamin B3 tisti, ki bo težave odpravil.

Naravni viri: kvas, rdeče meso, mleko, jajca, fižol in zelena zelenjava.

B5 (pantotenska kislina)

Majhne količine vitamina B5 najdemo v skoraj vsaki skupini živil – to pove že njegovo ime. Pantotenska prihaja iz grške besede pantothen, ki pomeni "od vsepovsod." Poleg tega, da uničuje maščobe in ogljikove hidrate pretvarja v energijo, je odgovoren za proizvodnjo hormonov, povezanih s stresom. Študije kažejo, da vitamin B5 vpliva tudi na zdravo kožo ter zmanjšuje znake staranja, kot so rdečica in kožne lise kože. 

Naravni viri: avokado, jogurt, jajca, meso in stročnice.

B6 (piridoksin)

Vitamin B6 pomaga uravnavati raven homocisteina amino kislin (povezano z boleznijo srca). Piridoksin vpliva na razpoloženje in spanje, saj pomaga proizvajati serotonin, melatonin in noradrenalina (hormon stresa). Nekatere študije kažejo, vitamin B6 lahko upočasni in zmanjša znake revme.  

Naravni viri: piščanec, puran, tuna, losos, leča, sončnična semena, sir, rjavi riž in korenje.

B9 (Folat)

Morda ste za ta vitamin že slišali, a z drugim imenom - folna kislina. Uporablja se v dopolnilih in obogatenih živilih, kot so žita in kruh. Študije kažejo, da pomaga zdraviti depresijo in preprečuje izgubo spomina. Ta je posebej pomemben za nosečnice, saj podpira rast otroka in preprečuje nevrološke okvare ploda.

Naravni viri: temna listnata zelenjava, beluši, pesa, losos, bulgur pšenice in fižol.

Vse pomembne vitamine za energijo, imunski sistem, lepoto las, kože in nohtov itd., najdete v edinstvenem pakiranju ALL IN A DAY B-complex