Začuti svoj center

Čeprav morda zveni dolgočasno ali odveč, je začutiti center telesa izredno pomembno, če želimo vaje izvajati optimalno, predvsem pa varno.

image

Skupinske vadbe v dvorani so izredno simpatična oblika vadbe in druženja, čeprav so na začetku lahko tudi malce stresna. Če ste se že kdaj udeležili kakšne takšne organizirane oblike vadbe, ste zagotovo tam nekje v prvi vrsti videli kakšno izjemno fit žensko, v popolni športni opremi po zadnji modi, zagorelega telesa, na katerem bi se lahko študentje medicine učili anatomijo.

Ta ženska več kot očitno hodi na vadbo vsak dan že zadnjih deset let in je kakor ogledalo vaši neaktivnosti teh istih deset let. Komaj ste zbrali pogum, da ste se odpravili v telovadnico, potem pa vam je ta ženska vzela vso voljo. Edino kar vam je preostalo je bilo slediti njenim zmogljivostim in zmogljivostim vaditeljice, zato da dokažete, da v teh preteklih letih le niste samo ležali in lenarili.

Ni vam treba iti z glavo skozi zid

Tudi jaz sem začenjala nekako tako. Ko sem spoznavala svet različnih vadb, sem imela veliko željo spoznati vse na hitro. Že v prvem poskusu sem želela videti, kakšen je učinek vadbe na moje telo.

To je izgledalo nekako tako, da sem pri domačih video vadbah vselej sledila tistim, ki so izvajali najtežje različice vaje, pri metaboličnem treningu sem delala čisto do konca svojih zmogljivosti, pri jogi sem želela takoj preizkusiti najtežje položaje.

Če je tista v prvi vrsti naredila stojo na glavi, sem jo želela tudi jaz pa pika. No, lahko vam povem, da to ni bila najbolj pametna odločitev.

Prvič zato, ker sem prehitro izgubila motivacijo za vztrajanje in drugič, ker sem svojemu telesu naredila več škode kot koristi. V začetku sem tudi mislila, da vadba, kjer se ne prepotim do stopnje, ko izgledam kot da bi stopila izpod tuša, nima nobenega učinka, pa sem tudi ta mit razbila.

Vi ste lahko še mirnejši, saj SlimCut izdelki, ki jih uživate ob vadbi, tako ali tako že skrbijo za posprešeno prebavo in hitrejše topljenje maščob.

Česa sem se naučila z leti in leti aktivnosti

Sama sem postopoma dojela, da v začetku ni pomembno, kako intenzivno izvedem neko vajo, temveč, da jo izvedem pravilno.

Prej je bil moj cilj izvesti vajo, sedaj pa jo želim izvesti tudi telesu prijazno. Tako da pri 80ih ne bom obžalovala tega dokazovanja moči pred neznanci.

Zato sem se odločila, da tudi mi naš izziv začnemo na tak način, da bomo vse vaje znali izvesti čim bolj pravilno in zmanjšali nevarnost kakršnihkoli poškodb.

Na kaj moramo biti pozorni v 1. tednu

Na začetku je tako zelo pomembno, da se zavemo, kako začutiti in aktivirati svoj center telesa.

  • Tega si jaz predstavljam kot nek steber telesa.
  • Tako kot hišo držijo temelji  globoko v zemlji, naše telo drži pokonci naš globoki center telesa, naš trup, močne trebušne, hrbtne in medenične mišice.

Morda vam bo šlo po desetih minutah vadbe že na živce, ker vam bom ves čas govorila, da stisnite svoje trebušne mišice, a verjemite, da vam bo križ zelo hvaležen, če boste to resnično storili.

Torej stisnimo popek proti hrbtenici, dvignimo usta v nasmešek, vzemimo blazino in začnimo!

Video vaje za center telesa

Izbrani izdelki za vas