Zakaj bi morali moški zajtrkovati

Zdrav način prehranjevanja pomeni tudi redno prehranjevanje, ki vključuje vsaj 3 glavne obroke dnevno, med te neizpodbitno sodi zajtrk. Kako pomembno je dan začeti z zajtrkom, se zaveda vse več ljudi, nove raziskave pa kažejo, kako je ta jutranji obrok ključnega pomena za zdravje moškega.

image

Zajtrk je zelo pomemben dnevni obrok in moški, ki ne zajtrkujejo, veliko bolj tvegajo, da se pri njih razvijejo srčnožilne bolezni, kot moški, ki redno uživajo jutranji obrok, je pokazala ameriška študija, katere izsledke so objavili raziskovalci s Harvarda.

Moški, ki običajno zajtrk izpustijo, tako mnogo bolj tvegajo, da jih doleti srčni infarkt s smrtnim izidom. Študijo so izvajali kar 16 let, in sicer od leta 1992 do 2008, v njej je sodelovalo kar 27-tisoč moških starih od 45 do 82 let. Pokazalo se je, da moški, ki zajtrkujejo, za kar 27 odstotkov manj tvegajo razvoj srčno-žilnih bolezni.

Slabe prehranske navade

Raziskava je sicer tudi pokazala, da imajo moški, ki ne jedo zajtrka, tudi sicer slabe prehranske navade. Med njimi je velik odstotek tistih, ki kadijo in spijejo veliko alkohola ter so manj fizično aktivni, visok je tudi odstotek takšnih, ki so samski.

A ne glede na to velja, da moški, ki izpuščajo zajtrk, tvegajo:

  • debelost,
  • povišan srčni tlak,
  • visoko stopnjo holesterola v krvi ter
  • sladkorno bolezen,
  • ki na dolgi rok privedejo do težav s srcem.

Četrtina Slovencev nikoli ne zajtrkuje

Ob tem so zaskrbljujoči podatki iz domačih logov, ki kažejo na to, da bi moralo skrbeti tudi slovenske moške. Kot je razvidno iz publikacije Prehrambene navade odraslih prebivalcev Slovenije z vidika varovanja zdravja, ki jo je leta 2010 izdal Inštitut za varovanje zdravja RS, kar četrtina Slovencev nikoli ne je zajtrka, le 51 odstotkov pa zajtrk uživa vsak dan.

Zajtrk naj bo pravilno sestavljen

Seveda pa ni vsak zajtrk enako koristen. Zajtrk mora moškemu, ki dnevno zaužije pet obrokov, priskrbeti 20 do 25 odstotkov kalorij, ki jih potrebuje v enem dnevu. Odrasel moški s povprečno telesno aktivnostjo dnevno porabi od 2.700 do 2.800 kalorij.

Primer zajtrka:

  • Kozarec mleka ali navadnega jogurta – tako boste dobili zalogo kalcija,
  • Polnozrnati prepečenec, kosmiči (lahko koruzni, ovseni, riževi,…), piškoti, kruh z nekaj marmelade ali medu – vse to je vir ogljikovih hidratov,
  • En sadež ali naraven sok – kot vir vitaminov in vlaknin,
  • Kava ali čaj s čajno žličko sladkorja – da se lažje prebudite.

Angleški stil zajtrka z jajci in pečeno slanino ni priporočljiv, saj vsebuje preveč maščob in beljakovin živalskega izvora za začetek dneva. Kdor ni ljubitelj sladkega, lahko za zajtrk izbere rezino kruha s tanko plastjo masla ali pa sendvič z dvema rezinama kuhanega pršuta ali pa trdo kuhano jajce (do trikrat na teden).

Izbrani izdelki za vas