Zakaj je bilo lažje shujšati v 80-ih letih?

V novi študiji so dokazali, da so bili ljudje leta 2006 težji, kot leta 1988 in to ob enaki vadbi in vnosu kalorij. V čem je trik?

image

Tisti, ki svojim staršem zavidajo popolnoma brezplačno šolanje, ugoden nakup prvega stanovanja, relativno preprosto pot do prve zaposlitve in stabilna pokojninska varčevanja, lahko seznam razširijo. Nova študija, ki jo povzema The Guardian, kaže tudi na to, da so v 80-ih letih ljudje lažje dosegli vitko linijo.

Ste vedeli, da so ob enakem vnosu kalorij bili ljudje leta 2008 za 10% težji, kot tisti leta 1971?

Razlike za takšno stanje, kot se je izkazalo, ne moremo pripisovati zgolj daljšim uram sedenja za računalniki, večjem vnosu »slabe« hrane in podobno. Kajti leta 2006 so bili ljudje debelejši navkljub enakemu vnosu kalorij in opravljeni fizični aktivnosti, v primerjavi s tistimi leta 1988. Čeprav se je v zadnjih desetih letih v povprečju povečal vnos hrane, so znanstveniki ovrgli iskanje razlogov za vse debelejšo populacijo zgolj na osnovi povečane konzumacije hrane.  

»Uravnavanje telesne teže je veliko kompleksnejše od golega razmerja med vnosom in porabo živil,« meni profesorica in soavtorica nove študije Jennifer Kuk iz Yorške univerze v Torontu.

»To bi bilo tako, kot če bi trdili, da je stanje na bančnem računu odvisno zgolj od razmerja med prihodki in odhodki, ne da bi upoštevali inflacije, dogajanja na mednarodnih denarnih trgih, sprememb posojilnih obrestnih mer, nepričakovanih izdatkov in podobno«.  

Torej, če ni povezano z večjim vnosom hrane in lenarjenjem, kaj so razlogi za takšne razlike v telesnih težah?

Kanadski raziskovalci žal še nimajo konkretnega odgovora, toda navajajo kar nekaj razlogov, ki bi lahko botrovali takšnim razlikam. Med njimi so:

  • spremembe v spalnih navadah,
  • spremembe v izpostavljenosti stresu,
  • spremembe v izpostavljenosti nočne svetlobe,
  • spremembe v temperaturnih nihanjih notranjih prostorov z zunanjostjo in
  • spremembe v ravni črevesne mikroflore.

Do končnega in jasnejšega odgovora bomo  morali žal še malo počakati in našim staršem zavidati še eno stvar več na seznamu. :)