Zakaj je tek prava izbira vadbe

Poletja bo kmalu konec in temperature se bodo umirile. Kot nalašč za gibanje na prostem. Tek spada zagotovo med tiste športe, ki vam bodo ponudili največ za najmanj vloženega. Za tek ne potrebujemo svojega trenerja, še manj pa najdražjo športno opremo. Privošči si ga lahko vsakdo, je najlažje dostopen, tečete lahko praktično kjerkoli, v parku, gozdu, po cesti. Ljudje pogosto ne marajo teka, zdi se jim dolgočasen ali prenaporen. Preverite, zakaj bi bilo smotrno, da svoje mnenje spremenite.

image

5 razlogov, zakaj bi morali teči vsak dan

1. Kot že rečeno, tečete lahko kjerkoli in kadarkoli. Tečete lahko pred službo ali v poznih večernih urah. Ni ga težko vključiti v nabito poln urnik opravkov. Teči greste lahko kadarkoli imate le slabo uro prostega časa. Po vsej verjetnosti se vam ne bo treba voziti čez največjo gnečo na cesti, kot ste to morali, da ste prišli do vašega najljubšega fitness centra. Tečete lahko povsod, v parku, po gozdu ali po cesti. Ni ovir za tek.

2. Prednost teka je zagotovo ta, da poteka zunaj, na prostem, na svežem zraku. Če imate v bližini gozd, ni lepšega kot tek med listjem, travami in drevesi. Svež zrak vas bo navdušil, osvežil in poskrbel za vaša pljuča. Poskusite in občutili boste razliko med rekreacijo v nabito polni in zadušni dvorani ter svobodo, ki vam jo bo ponudil jogging zgodaj zjutraj.

3. Lahko tečete sami ali v skupini. Če ste bolj samotne narave, vam bo ta šport zagotovo všeč, saj deluje kot svojevrstna meditacija. Prepustite se lahko svojemu toku misli in prav nihče vas ne bo zmotil. Pustite mobitel doma. Če pa ste bolj družabni, vas bo zabaval skupinski tek. Da bi lahko govorili vmes, pa bo verjetno potrebno ubrati bolj počasen tempo.

4. Tečete lahko hitro ali počasi. Nikogar ni, ki bi vam govoril kako hitro morate teči. In več boste naredili za svoje telo in duha, če se boste le za 20 minut na dan prepustili počasnemu teku, kakor pa če bi jih porabili za tisto kavo pri sosedi.

5. Tek bo poskrbel za vašo fizično kondicijo in vas tako učvrstil do te mere, da vas stopnice ne bodo več pustile zadihanih. Ko vas bodo naslednjič vaši prijatelji povabili v hribe vam ne bo potrebno skrbeti, če boste zlezli do vrha. Z nekaj šprinterskimi intervali se bo vaša vzdržljivost občutno povečala.

Tek je čudovita športna izkušnja, le opustiti morate vaše predsodke. Ko se ji boste enkrat predali, vam ne bo žal, dala vam bo veliko. Tako zdravja, kot veselja.

Izbrani izdelki za vas