Zakaj sodelavka lahko je vse, ti pa se zrediš že ob pogledu na hrano?

Rek, ki se glasi: Si, kar ješ, že dolgo časa ne drži več. Namreč pravilno je - si, kar absorbiraš. Veste, da ne obstajata niti dve osebi, ki bi pojedli recimo enak kos kruha in v telo absorbirali enako število kalorij?

image

Sodelavka lahko skoraj celo torto, pa se ji na postavi ne bo poznalo nič. Vi pa se redite že ob pogledu na torto. 

Absorpcijo makrohranil in mikrohranil pomembno določa naša črevesna mikrobiota. Koliko kalorij bo telo absorbiralo, je odvisno od več dejavnikov: med drugim od kakovosti prebave, količine klorovodikove kisline v želodcu, prebavnih sokov, prebavnih encimov in raznovrstnosti mikrobiote v vsakem posamezniku.

Kako poteka prebava?

Prebava ogljikovih hidratov pomeni pretvorbo polisaharidov v monosaharide (glukozo). Začne se v ustih s pomočjo encima amilaze in nato nadaljuje v tankem črevesju s pomočjo encima amilaze trebušne slinavke. Presnova se zaključi še s pomočjo encimov sukraze, laktaze in maltaze. Beljakovine se presnavljajo v aminokisline.

Pretvorba se začne šele v trebuhu s pomočjo hidroklorne kisline in konča v tankem črevesju s pomočjo sokov trebušne slinavke in encima enterokinaze s črevesni sluznici. Maščobe svojo pot začnejo v dvanajsterniku s pomočjo žolčnih soli in encima lipase, ki pretvorijo triglideride v maščobne kisline in glicerol. Vse končne elemente omenjenih hranil potrebuje za svoje optimalno delovanje.

Slaba prebavna mikrobiota pomeni dodatne kilograme

Pri prebavi gre kar za kompleksen proces, katerega pa vsi ljudje nimamo enako optimiziranega. Razlogi so lahko naslednji: napačno razmerje zaužitih hranil, slabe prehranjevalne navade, predelana hrana, preslabo prežvečena hrana, premalo mikronutirentov,.…

Ena izmed pogostih posledic slabe presnove je porušena prebavna mikrobiota, ki povzroča dodatno nabiranje odvečnih kilogramov.

V kolikor zgoraj omenjeni procesi ne potekajo nemoteno, telo vase ne absorbira vseh elementov, ki bi ga zadovoljili. Možganom non stop javlja, da nekaj manjka. Možgani tako spodbudijo hormon grelin, ki v nas sproži neizmerno lakoto, predvsem po ogljikovih hidratih.

Zastajanje vode v obliki odvečnih kilogramov

Povečanje kilogramov povzroča tudi zastajanje vode v telesu, ki je zelo pogosta posledica slabe absorpcije prebavne mikrobiote.

Ko boste začeli dobro absorbirati vsa hranila, bo tudi ohranjanje vaše telesne teže postalo enostavnejše. Prijavite se na PROGRAM, ki vsebuje vsa makrohranila in mikrohranila v točno pravem razmerju in s tem podpira prebavno mikrobioto in prehranske hormone in omogoča hitrejše in lažje hujšanje.

Izbrani izdelki za vas