Kako nas naš dom dela neplodne

Začnimo z dejstvi: vse več je parov, ki ima težave z zanositvijo. Po zadnjih podatkih se vsak šesti par zaradi težav s plodnostjo zateče po zdravstveno pomoč. In kot opozarjajo strokovnjaki, nista v ozadju težav le biološka ura ali stres. Vse večji problem so tako imenovani hormonski motilci – kemikalije, s katerimi prihajamo v stik vsak dan in ki povzročajo hormonsko neravnovesje.

image

Hormoni ne morejo normalno prenašati informacij

Med najbolj problematičnimi kemikalijami so tako imenovani hormonski motilci, ki motijo normalno delovanje hormonov in lahko dolgoročno povzročajo resne zdravstvene težave. Poleg neplodnosti, ki smo jo omenili, so z njimi povezani še motnje pozornosti, nihanje razpoloženja in izrazit predmenstrualni sindrom, pospešeno staranje ter bolezni rodil in rak. Ker so hormoni prenašalci življenjsko pomembnih informacij v telesu, ne preseneča, da se v telesu poruši ravnovesje, če je normalna hormonska komunikacija motena. In tako je tudi z rodili, ki ne dobivajo pravih informacij, kako naj normalno delujejo.

Zaskrbljujoča resnica: Škodljive kemikalije najdemo v hrani, kozmetiki, oblačilih, plastiki, pohištvu, preprogah, posodi …

Ali ste kdaj pomislili, s koliko umetno ustvarjenih kemikalij imate vsak dan opravka samo doma? Na stotine. In koliko med njimi je škodljivih? Najbolj preprost odgovor bi bil – preveč. Najdemo jih v hrani, kozmetiki, oblačilih, plastiki, pohištvu, preprogah, posodi …  Več o tem, katere škodljive kemikalije nas ogrožajo vsak dan, si lahko preberete tukaj: www.sensilab.si/news/ogrozajo-nas-kemikalije.

Škodljiv vpliv hormonskih motilcev priznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija, še posebno pa opozarja na škodljiv vpliv na otroke, pri katerih se organi in tkiva šele razvijajo. Posledice motenj v tem obdobju se lahko pokažejo šele več let pozneje – tudi v obliki neplodnosti.

Obstaja rešitev: odstranite čim več virov kemikalij iz vašega doma in …

Prvo, kar lahko storite, če ste se odločili čim bolj zmanjšati vpliv škodljivih kemikalij na vaše telo, je zmanjšanje izpostavljenosti. To zahteva od marsikoga precejšnjo spremembo življenjskega sloga, predvsem prehranjevalnih navad. Obenem je dobrodošlo odstraniti čim več klasične kozmetike in čistil iz vašega gospodinjstva. Več o tem preberite v članku na tej povezavi: www.sensilab.si/news/ogrozajo-nas-kemikalije.

… poskrbite za uravnovešenje hormona estrogena

Mehanizmi delovanja hormonskih motilcev so precej zapleteni. Skupni imenovalec je, da povzročajo, da je v telesu preveč ali premalo posameznih hormonov. Če se vrnemo k neplodnosti, hormonski motilci vplivajo tudi na to, da se v telesu poveča raven spolnega hormona estrogena, ki ga je v telesu naenkrat preveč. Kako se to kaže? Previsoke vrednosti estrogena pri ženski blokirajo ovulacijo, povezane pa so tudi z raznimi boleznimi oziroma nepravilnostmi rodil (endometriozo, sindromom policističnih jajčnikov, miomi …). Te pa so v ozadju marsikaterega spodletelega poskusa zanositve.

Treba pa je vedeti, da prevlada estrogena vpliva tudi na moške. Ja, tudi moški imajo estrogen, tako kot imajo ženske testosteron, vendar v manjših količinah. Prevlada estrogena med drugim vpliva na manjši libido, motnje erekcije, povečanje dojk in zmanjšano koncentracijo semenčic v semenskem izlivu.

Za izboljšanje plodnosti je zato izjemnega pomena poskrbeti za hormonsko ravnovesje. V ta namen smo kot prvi v Sloveniji oblikovali izdelek, namenjen uravnovešanju estrogena v telesu – EstroLux. Vsebuje vrhunsko kombinacijo naravnih sestavin, ki podpirajo ravnovesje spolnih hormonov, še posebno estrogena: izvlečke melise, rjave morske alge, rožmarina, sojinih semen, lana in brokolijevega cvetnega popka in vitamin B6.