5 razlogov, zakaj se zaradi viška estrogena redite

Da je estrogen postal globalni problem, je dejstvo, tako kot je dejstvo, da smo obkroženi s kemikalijami, ki rušijo hormonsko ravnovesje. O tem poroča vse več študij. Ena izmed prvih posledic prevlade spolnega hormona estrogena v telesu je kopičenje kilogramov, predvsem na bokih, stegnih in zadnjici. Vas zanima, zakaj je tako in kaj lahko storite?

image

Višek estrogena v telesu vsaj na 5 načinov povzroča, da se redite:

1) Zniža raven ščitničnih hormonov, torej zniža metabolizem in kurjenje kalorij

Estrogen poveča proizvodnjo posebnih beljakovin (tiroksin vezujoči globulin), ki se vežejo na ščitnične hormone in jih deaktivirajo. Ščitnični hormoni pa so tisti, ki nadzorujejo hitrost metabolizma. To pomeni, da se upočasni metabolizem in kurjenje kalorij.

V normalnih okoliščinah, če ne bi bilo estrogena preveč, je to normalno. Telo namreč vse do ovulacije in še nekaj dni po tem želi povečati skladiščenje maščobe, da bi imelo dovolj energije za rast fetusa, če pride do nosečnosti.

2) Skladišči maščobo v telesu

Kot rečeno, se metabolizem upočasni, obenem pa se poveča skladiščenje maščobe. Če ostaja raven estrogena v telesu povečana in če je premalo hormona progesterona, ki delovanje estrogena uravnovesi, to privede do začaranega kroga. Zakaj? Ker tudi maščobne celice sproščajo estrogen, torej dodatno spodbujajo kopičenje odvečnih kilogramov.

3) Zadržuje vodo v telesu

Kar je znano vsaki ženski, ki je kdaj imela menstruacijo, je tudi napihnjenost. To je še ena nadležna reč, ki jo lahko pripišemo estrogenu. Z zadrževanjem vode v telesu poskrbi, da imamo dovolj materiala za debelitev maternične sluznice, v kateri se bo potencialno ugnezdilo jajčece.

Kakorkoli že, ko estrogen učinkuje na polno, smo ženske videti zabuhle in polnejše ter si težje zapnemo najljubše hlače ali krilo. To ni nekaj, kar bi si želele ves čas.

4) Poveča željo po redilni hrani

To je še ena stvar, ki jo opaža večina žensk v predmenstrualnem obdobju: neustavljivo željo po mastni in sladki hrani. Kalorije v žilo! Tudi to je del velikega reproduktivnega načrta, ki smo mu ženske naravno podvržene. Treba se porediti, da bo več možnosti za zanositev in za ohranjanje nosečnosti vse do poroda, potem pa še za dojenje.

Če je ta požrešnost potencirana, kot se zgodi v primeru prevlade estrogena, potem se skladni postavi slabo piše.

5) Povzroča težave s spanjem

Pomanjkanje spanja je dokazano povezano s pridobivanjem kilogramov oziroma težavami z izgubljanjem odvečne teže. Po podatkih ameriške fundacije za spanje ima kar 67 % žensk težave s spanjem nekaj noči v tednu in v veliki meri je to povezano z neravnovesjem spolnih hormonov.

Najpogosteje to povezujejo s hitrim padcem »uspavalnega« hormona progesterona tik pred začetkom menstruacije, razloži Kathryn Lee, strokovnjakinja za spanje na Kalifornijski univerzi. To pomeni, da je v obtoku tudi več estrogena, ki deluje podobno kot energetsko dopolnilo. Težave s spanjem so neizogibne.

Kaj lahko storite za ravnovesje estrogena in vitkejšo postavo?

Kemikalijam, ki v našem telesu delujejo kot estrogen, se praktično ne moremo izogniti. So v pitni vodi, v plastenkah, kozmetiki, čistilih, pohištvu, hrani … kar pa lahko storimo, je, da poskrbimo, da se višek estrogena odstrani iz telesa. Prav s tem ciljem v mislih smo oblikovali EstroLux.

EstroLux vzpostavlja hormonsko ravnovesje in preprečuje estrogensko kopičenje kilogramov na popolnoma naraven način: ekstrakte melise, rjave morske alge, rožmarina, klorele, črnega popra, brokolija in vitamin B6 smo združili v edinstveno kombinacijo za sinergijski učinek.