Zakaj so karieristke tako vitke?

Moja soseda Nina ima 10-urni delovnik, 2 otroka, zahtevnega moža, čas za prijateljice … a ona še vedno zgleda kot iz škatlice. Mogoče se ji sem in tja opazi kakšna gubica več, ampak njena postava ostaja vitka in seksi. Pa kako ji to uspeva???

image

To vprašanje se mi poraja že dlje časa, predvsem ko gledam na nek način svoje vzornice - uspešne, poslovne in samostojne ženske.  To je bil namreč moj cilj že, ko sem bila majhna deklica :) K temu seveda spada tudi precej »gajstna« vizualna podoba, da se razumemo :)

Ko sem vstopila v trideseta leta se je vse skupaj začelo … Moja postava je dobivala drugo obliko, za ohranjanje le te pa sem potrebovala vsaj 2x več časa kot nekoč. Za ohranjanje, kaj šele za hujšanje!

Medtem pa so se moje vzornice normalno starale, ustvarjale družine in hkrati kazale svoje poslovne uspehe, za katere je bilo potrebne ogromno delovne vneme in truda. Njihovi poslovni dosežki se vrstijo en za drugem, one pa so vsako leto bolj vitke, sijoče in samozavestne.

Priznam, malce ljubosumna sem se začela resno spraševati o tem in začela raziskovati. Tudi s pomočjo mojih učiteljev, strokovnih nutricistov in priznanih specialistov s tega področja.

Bolj napenjamo svoje možgančke, več kalorij porabimo

Strokovnjaki so si na tem področju sicer še neenotni, vendar strokovnjak Claude Messier iz univerze v Ottawi pravi, da zahtevnejše mentalne naloge, zahtevajo več energije in posledično večjo porabo kalorij, saj je aktivnost nevronov takrat povečana. Prav tako k temu pripomore intenzivna koncentracija in rutinski mentalni proces.

Zadeva je dokaj logična, tako kot pri aktivni vadbi energijsko izčrpamo svoje telo, tako pri intenzivnemu možganskemu naporu energijsko izčrpamo svoje možgane. Možgani namreč že a priori porabijo kar 20% energije.

Ok, torej bi lahko povzeli, da se res splača maksimirati delo v službi in ignorirati spletne strani in družbena omrežja, pri katerih so možgani bolj ali ne na paši.

Urejen urnik prehranjevanja

Sliši se malce kontradiktorno sicer, pa vendar drži. Bolj zaposlene ženske imajo velikokrat bolj urejen prehranjevalni urnik, saj jih omejen čas prisili, da si življenje presneto dobro organizirajo, saj ima »dan« le približno 14 do 16 ur. Tako je čas za prehranjevanje vnaprej določen in tudi skrbneje načrtovan.

Ni časa za misli o hrani

Tudi to je velika prednost. Ah, ničkolikokrat jemo z okusom in glavo in ne z dejansko potrebo telesa po hrani in energiji. V ta segment paše celoten »junk food«, vse sladkarije, pa še kaj bi se našlo.

Vsak trenutek, ki ga namenjajo sebi in telesu je maksimiziran

Se vam je zgodilo kdaj, da ste šle na aerobiko brez energije in ste nekje v zadnji vrsti precej zabušavale z mislijo, kdaj bo že konec? No, poslovne ženske vedo, da bodo preveč zamudile, če tisti 2 ali 3 ure na teden ne bodo dale vse od sebe.

Aktivnost je planirana, vanjo morajo torej vložiti ves trud, saj nočejo razmetavati s časom.

Česa smo se torej naučile?

Organizacija življenja je pomembna, da nam nek red, ki nam pomaga tudi pri vitki liniji. Poleg tega pa je treba biti predan – tako zdravju, aktivnosti ko delu. »All in!« J

  • Načrtujte svoje obroke,
  • poskrbite za redno vadbo in
  • takrat dajte vse od sebe.
  • Poleg tega pa v službi poskrbite, da boste zbrane in aktivne.
  • Če potrebujete malce pomoči, pa si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili, kot je Memo Brain.