Zamaščena jetra so resen problem

Bolezen, ki jo zdravniki imenujejo nealkoholna zamaščenost jeter, je napredujoča. Dobra novica pa je, da se z ustreznim ravnanjem stanje lahko precej izboljša. Če bolnik nič ne ukrene, se jetra lahko vnamejo, zabrazgotinijo, v skrajnem primeru pa lahko sledita celo ciroza in odpoved jeter. Vse to se zgodi, ne da bi bil človek reden uživalec alkohola!

image

Čeprav znanost ne ve natančno, kako se bolezen razvije, kaj je glavni vzrok zanjo, pa je jasno, da je povezana z uživanjem nekakovostne hrane, polne slabih maščob, tudi neprimernega kombiniranja jedi ali pa uživanja hrane v večjih količinah. Ker jetra zaradi zamaščenosti ne morejo dobro delovati, lahko to povzroča dodatne zdravstvene zaplete.

Strokovnjaki menijo, da je za poškodbe jetrnih celic prav gotovo kriv tudi oksidacijski stres.TIsti, ki so konstantno pod stresom, imajo hude težave s spanjem, ali pa na splošno živijo nezdravo življenje in uživajo veliko toksinov (umentno predelana hrana, E-ji, ojačevalci okusa, umetna barvila, agresivna kozmetika itd).

Bolnikom oziroma ljudem s preveliko telesno težo zato priporočajo, naj začno jesti bolj zdravo hrano, kar pomeni predvsem veliko sadja in zelenjave. Strokovnjaki so dokazali, da lahko bolniki zmanjšajo zamaščenost jeter, če upoštevajo prehranska pravila in uživajo hrano z nizkim glikemičnim indeksom. Odlično pa je tudi uživanje korenja, regrata, soje, artičoke, cikorije, kurkume, ingverja, zelenega čaja ipd.

Ljudje, ki imajo zamaščena jetra, naj bi upoštevali podobna pravila, kot jih imajo bolniki s sladkorno boleznijo. To pa je prehrana z nizkim glikemičnim indeksom (stročji fižol, špinača, soja, zelena solata, zelje, brokoli, orehi, lešniki, pistacija, arašidi,…), ki omogoča dober nadzor nad sladkorjem v krvi in bo hkrati poskrbela tudi za hujšanje.

Rešitev na naraven način

To lahko dosežemo z izdelkom, ki vsebuje kombinacijo naravnih fosfolipidov iz sojinega lecitina, ekstrakta artičoke in vitamina E. Vitamin E prispeva k zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Optimalno kombinacijo najdemo v najbolj priljubljenem Sensilab izdelku - Hepafar.