Prazna košarica?
Verjetno zato, ker si še niste ogledali naše najnovejše ponudbe
Sensilab za svoje spletne strani uporablja piškotke, ki ne shranjujejo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so morda že nameščeni. Z nadaljevanjem uporabe naših spletnih strani soglašate z njihovo uporabo.
Kontaktirajte nas prek spleta ali pokličite na 0590 82 770
100% garancija na zadovoljstvo
Brezplačna dostava nad 49,99 €
Vse bolj postaja jasno, da zmanjšanje količine maščob v prehrani ne vpliva bistveno na boljše zdravje in hujšanje, kot je veljalo prepričanje več desetletij. »Redimo se zaradi večjega kaloričnega vnosa, ne zaradi maščob,« pravi dr. med. Walter Willett s Harvardske šole za javno zdravje.
Za večino ljudi dieta z nizkim vnosom maščob ne deluje. Na ducate študij je pokazalo, da tovrstna dieta ni nič boljša od diet s srednjim ali visokim vnosom maščob – za številne je pravzaprav dieta z malo maščobami slabša, pravi dr. Willet.
»Diete z malo maščobami številnim ne ponujajo zadovoljitve. Ljudje pojejo obrok in so po dveh urah spet lačni ter iščejo več nizkomaščobnih nadomestkov za svojo lakoto. Ta začarani krog pelje do pridobivanja kilogramov,« pojasni Willet.
Nizkomaščobne diete običajno iščejo nadomestilo za energijo v ogljikovih hidratih (OH), najpogosteje pa so to hitro prebavljiva živila, kot so izdelki iz bele moke, bel riž, krompir, sladke pijače in rafinirani prigrizki. Uživanje dosti takšnih 'hitrih OH-jev' povzroča hitra in ostra nihanja krvnega sladkorja in ravni inzulina, kar lahko dolgoročno poveča tveganje za sladkorno bolezen in srčna obolenja.
Diete z veliko ogljikovih hidratov in malo maščob negativno vplivajo tudi na raven maščob in holesterola v krvi: »Take diete povišajo raven 'slabih' krvnih maščob (trigliceridov) in nižajo raven 'dobrega' holesterola (HDL), oboje pa lahko poviša tveganje za srčna obolenja.«
»Prepričanje, da se bomo zaradi uživanja živil z visoko vsebnostjo maščob zredili, je mit,« poudari dr. Willet. Če boste jedli ali pili več kalorij, kot jih potrebujete – ne glede na to, ali so to maščobe, beljakovine, ogljikovi hidrati ali alkohol -, je velika verjetnost, da se boste zredili. Kot primer: v Združenih državah Amerike se je v zadnjih 30 letih delež kalorij, zaužitih z maščobami, zmanjšal, medtem ko se je število (pre)debelih povzpelo v višave. Eden izmed glavnih krivcev za epidemijo debelosti so med drugim sladke pijače – ki ne vsebujejo maščob.
Izbrani izdelki za vas
Morda bi vas zanimalo