Zaščitite se pred komarji – na naraven način

Komarji so prav gotovo ena izmed nadlog, ki nam lahko pokvari počitnice, industrijski preparati proti tem insektom pa na naši koži puščajo sloj lepljivih kemikalij. Preberite, kako se lahko zaščitite na naraven način in mirno uživate v toplih poletnih večerih.

image

Splošno znano prepričanje je, da komarje privlači svetloba. No, to ne drži ravno v celoti, saj komarje ne privlači umetna svetloba sama po sebi, ta jim zgolj pomaga pri orientaciji. Znanstveniki so namreč ugotovili, da komarji ne morejo imeti nadzora nad prostorom in se ne morejo v njem pravilno usmerjati, če je popolna tema. Umetna svetloba torej komarjem pomaga pri orientaciji, vendar jih nikakor ne privlači sama po sebi. Še več, če je svetloba preveč intenzivna, jih lahko celo odbija.

Komarji so najbolj aktivni zjutraj, ob jutranji zarji, in ob pojavu mraka, ob sončnem zahodu.

Komarje privlačijo dišeči parfumi, vlaga in temna oblačila

Če se hočete znebiti komarjev, najprej poskrbite za nekaj osnovnih stvari, ki privlačijo te nadležne žuželke:

  • Izpraznite vodo iz vsakega predmeta v vašem vrtu ali na terasi, saj je lahko prav tam leglo novih komarjev.
  • V obdobju komarjev zmanjšate uporabo deodorantov in parfumov na minimum- nekateri vonji še posebej privlačijo komarje.
  • Ko greste ven, nosite oblačila nevtralnih, malo svetlejših barv - temne privabljajo več komarjev, prav tako zelo svetle.
  • Zmanjšajte količino sladkorja v prehrani - tisti, ki uživajo veliko sladkorja so večkrat tarča pikov komarjev.
  • Mlečna kislina in ogljikov dioksid sta neverjeten magnet za komarje, naše telo pa ju proizvaja v večjih količinah med fizično aktivnostjo, mlečno kislino pa tudi po uživanju slane hrane.

Kako se lahko zaščitite pred komarji na naraven način?

  • Uporabite vonj sivke – eterično olje nanesite na dele telesa, kot so zapestja, vrat, členki, kolena.
  • Učinkovito sredstvo za izpostavljene dele kože je tudi jabolčni kis.
  • Olupite kumaro, jo na drobno sesekljajte, nato pretlačite ali zmeljite v mešalniku. Iztisnite sok in ga zmrznite v posodici za led. S temi kockami namažite kožo obraza in rok pred odhodom iz hiše.
  • Na vrtu ali balkonu posadite baziliko - komarji ne prenesejo njenega vonja.
  • Zmešajte 20 kapljic evkaliptusovega olja, 20 kapljic cedrovega olja, 10 kapljic olja geranije in 60 ml jojobinega olja. Združite vse sestavine, dobro premešajte in pustite stati eno uro. Nato namažite izpostavljene dele telesa. Zaščita pred komarji naj bi trajala tri ure.
  • Še ena rastlina, ki jo komarji ne prenašajo: česen. Prerežite strok česna na pol in premažite kožo z notranjo stranjo prerezanega stroka. Komarji se vam ne bodo upali približati.

Kaj komarji še sovražijo?

Rožmarin, žajbelj in poprovo meto. Vse te začimbe se uporablja proti tem majhnim, a nadležnim žuželkam. Ko imate piknik,in pečete na žaru,na žerjavico položite malce žajblja ali rožmarina. Izhlapevanje vonja teh rastlin bo ustvarilo neprijetno okolje za komarje. Učinkovita so tudi eterična olja limone, evkaliptusa in cimeta.

Izbrani izdelki za vas