Zdrava - namočena - kava
Kavo nekateri pijemo vsak dan. Tega rituala nam tistim, ki kavo ljubimo, nihče ne more vzeti. In če bi nam jo hoteli, bi grizli :)
Na mojem potepu po Ameriki sem se naravnost zaljubila v recept zdrave kave, ki jo strežejo v Portlandu na vsakem koraku (in je po ZDA pravi hit)
- Je 70% manj kisla oz. slaba za telo,
- je izjemnega okusa - manj kisla, kot običajna.
- Je odlična rešitev za vse, ki jih po kavi peče zgaga.
Posebnost te izjemne kave je pravzaprav ta, da
- namesto temperature za ekstrakt kofeina
- uporabimo / izkoristimo čas.
Recept je sila preprost, okus pa izjemen.
Pražena zrna kave (katerekoli) namočimo čez noč (dve, tri) v vodi.
Sama rada na 1l vode dodam 3 velike žlice kave.
Možnosti:
- Vodo zavremo in prelijemo čez kavo in pustimo stat (voda je lahko tudi mlačna, iz pipe).
- Odvisno od zrn; a priporočljivo namakanje je 1 do 3 dni (odvisno od okusa ter želene jakosti).
- Preizkusite različne okuse kav ter različno dolžino namakanja.
Sladkanje in dodani okusi
- Meni najljubša je nesladkana.
- Če jo že želite sladkati, pa priporočam naravna sladila; med, kokosov sladkor, yacoon …
- Po želji dodajte semena burbonske vanilije.
Mleko
- Kavi lahko dodamo mleko, mandljevo mleko, sojino, riževo
- odlična pa je tudi brez.
Kavne kocke
- Namočeno kavo lahko v posodici za led zmrznete, ter kocke nato namočeni kavi po želji dodate.
- S tem, boste kavo pravzaprav spremenili v “long drink coctail,” ki poživlja in osvežuje.
- Kavne kocke kave ne bodo redčile, le ohladile.
Posodo, kjer kavo namakate, pokrijte:
- s pokrovom
- ali gazo, da spojina diha (samo v primeru, da je voda prej prevreta, sicer začne voda “mozirati”)
Anja
Izbrani izdelki za vas
Morda bi vas zanimalo