Zdrava - namočena - kava

21. nov. 2014 | Objavil Anja Bohinc

Kavo nekateri pijemo vsak dan. Tega rituala nam tistim, ki kavo ljubimo, nihče ne more vzeti. In če bi nam jo hoteli, bi grizli :)

Na mojem potepu po Ameriki sem se naravnost zaljubila v recept zdrave kave, ki jo strežejo v Portlandu na vsakem koraku (in je po ZDA pravi hit)

  • Je 70% manj kisla oz. slaba za telo,
  • je izjemnega okusa - manj kisla, kot običajna.
  • Je odlična rešitev za vse, ki jih po kavi peče zgaga.

Posebnost te izjemne kave je pravzaprav ta, da

  • namesto temperature za ekstrakt kofeina
  • uporabimo / izkoristimo čas.

Recept je sila preprost, okus pa izjemen.

 

Pražena zrna kave (katerekoli) namočimo čez noč (dve, tri) v vodi.

Sama rada na 1l vode dodam 3 velike žlice kave.

Možnosti:

 

  • Vodo zavremo in prelijemo čez kavo in pustimo stat (voda je lahko tudi mlačna, iz pipe).
  • Odvisno od zrn; a priporočljivo namakanje je 1 do 3 dni (odvisno od okusa ter želene jakosti).
  • Preizkusite različne okuse kav ter različno dolžino namakanja.

 

Sladkanje in dodani okusi

 

  • Meni najljubša je nesladkana.
  • Če jo že želite sladkati, pa priporočam naravna sladila; med, kokosov sladkor, yacoon …
  • Po želji dodajte semena burbonske vanilije.

 

Mleko

  • Kavi lahko dodamo mleko, mandljevo mleko, sojino, riževo
  • odlična pa je tudi brez.

Kavne kocke

 

  • Namočeno kavo lahko v posodici za led zmrznete, ter kocke nato namočeni kavi po želji dodate.
  • S tem, boste kavo pravzaprav spremenili v “long drink coctail,” ki poživlja in osvežuje.
  • Kavne kocke kave ne bodo redčile, le ohladile.

Posodo, kjer kavo namakate, pokrijte:

  • s pokrovom
  • ali gazo, da spojina diha (samo v primeru, da je voda prej prevreta, sicer začne voda “mozirati”)

Anja

Oznake