Prazna košarica?
Verjetno zato, ker si še niste ogledali naše najnovejše ponudbe
Sensilab za svoje spletne strani uporablja piškotke, ki ne shranjujejo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so morda že nameščeni. Z nadaljevanjem uporabe naših spletnih strani soglašate z njihovo uporabo.
Kontaktirajte nas prek spleta ali pokličite na 0590 82 770
100% garancija na zadovoljstvo
Brezplačna dostava nad 49,99 €
Ob nakupu nad 50 € prejmete multivitaminske bonbone BSH Magnificent Multi BREZPLAČNO
Slovenci smo veliki ljubitelji žara in takoj v vrsti, ko je treba kaj speči. Da bi bila peka na žaru tudi zdrava, si preberite 5 nasvetov, kako se izogniti škodljivim snovem – tudi takim, ki pogosto nastanejo med peko na višjih temperaturah.
Naj se zažgani in zogleneli delčki od prejšnjega pečenja na žaru ne preselijo na sveža živila. Z žičnato krtačo temeljito zdrgnite žar in ga očistite s krpo ali papirnatimi brsačami, preden ga vnovič uporabite.
Med klasičnim pečenjem na žaru, ko nismo pozorni, kako obdelujemo meso, nastajata dve zdravju škodljivi spojini z zapletenimi imeni: heterociklični amini (HCA) in policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH). HCA nastajajo, ko beljakovinsko bogato meso, perutnino in ribe izpostavljamo visokim temperaturam in odrtemu ognju. Spojine PAH pa se oblikujejo med izgorevanjem maščob pri visokih temperaturah. Ko maščoba curlja na žar, nastane dim, ki vsebuje visoke vrednosti PAH. Obe skupini kemikalij so znanstveniki že povezali z različnimi oblikami raka.
Nastajanje škodljivih spojin lahko preprečite na več načinov:
Če boste meso nekaj ur pred peko na žaru marinirali v oljčnem olju, limoninem soku in začimbah (rožmarin, timijan, origano, bazilika, janež …), boste omejili oblikovanje potencialnih rakotvornih snovi. Zakaj je tako, znanstveniki še ugotavljajo. Velike prednosti mariniranja mesa pa so tudi polnejši okus, lažja prebavljivost, sočnost in mehkoba.
Žar poudari tudi okus zelenjave, gob in sadja. Čebula, bučke, jajčevci, paradižnik, paprika, šampinjoni … na žaru so prava poslastica, še posebno z dodatkom česna in peteršilja. Vegetarijanci vedo dobro, kako okusen je tudi sir za žar, mariniran tofu ali sejtan. Ananas ali banane pa postanejo slastna sladica. Naj bo zelenjave toliko kot mesa, saj bo tako še manjša verjetnost, da boste zaužili presežek škodljivih snovi, ki nastajajo med pregrevanjem mesa na visokih temperaturah.
Surovo meso, perutnina in morska hrana naj bodo shranjeni ločeno od zelenjave in drugih živil. Uporabljajte termometer za živila in preverjajte notranjo temperaturo mesa na žaru. Postavite pečeno meso na čist krožnik – ne na tistega, na katerem je čakalo surovo meso.
Vzemite s sabo AntiAcid
Ste že slišali za rek, da je tudi vsega dobrega enkrat preveč? Marsikdo ima zaradi preveč zaužite hrane, mastnih mesnin, gaziranih pijač, alkohola in drugih priboljškov težave v obliki zgage. Ne dopustite, da vam pekoč občutek v požiralniku pokvari čudovit dan, zato vzemite s sabo AntiAcid. Takoj nevtralizira želodčno kislino in prispeva k normalnemu delovanju prebavnih encimov, poleg tega pa ne vsebuje aluminijevih soli.
Morda bi vas zanimalo