Razkritje povezanosti med PCOS in zdravjem črevesja

Odkrijte zapleteno povezavo med zdravjem črevesja in PCOS ter odkrijte, kako je skrb za črevesje lahko ključ do obvladovanja simptomov in izboljšanja kakovosti življenja!

Sindrom policističnih jajčnikov ali PCOS je zapletena bolezen, ki prizadene vsako deseto žensko!** Gre za hormonsko motnjo, ki lahko na različne načine zmoti življenje ženske. Simptomi so lahko različni, od povečane telesne teže in spalne apneje do težav s kožo, kot so akne, potem neredne ali celo odsotne menstruacije, izpadanje ali redčenje las ter težave z zanositvijo.  

Natančen vzrok sindroma policističnih jajčnikov (PCOS) ostaja nejasen, čeprav ga raziskovalci povezujejo s presežkom moških hormonov, ki so morda povezani z genetiko, odpornostjo na inzulin in vnetjem.

V jajčnikih se proizvaja več hormonov, vključno z estrogenom in progesteronom, ki sta ključna za uravnavanje menstrualnega cikla. Poleg teh ključnih hormonov se sintetizira tudi majhna količina moškega hormona, znanega kot androgen.

Pri PCOS je to občutljivo hormonsko ravnovesje porušeno, saj jajčniki proizvajajo preveč androgena, kar vodi v zapleteno hormonsko neravnovesje.

Kaj ima to opraviti z zdravjem črevesja? Izkazalo se je, da precej. Raziskave kažejo, da je PCOS tesno povezan z neuravnoteženim črevesnim mikrobiomom!

Unveiling the powerful link between PCOS and gut health

Odkrijte, kako je vaše črevesje lahko povezano s PCOS

Čeprav se sliši zapleteno, se črevesna mikrobiota preprosto nanaša na skupnost mikroorganizmov, ki živijo v črevesju. Ti mikroorganizmi imajo pomembno vlogo pri splošnem zdravju, saj pomagajo pri prebavi, krepijo imunski sistem ter celo vplivajo na razpoloženje in duševno zdravje. 

Zanimiva je povezava med črevesno mikrobioto in PCOS. Študije so odkrile, da imajo ženske s PCOS običajno drugačno sestavo teh črevesnih bakterij kot ženske brez te bolezni. Ta razlika v črevesni mikrobni skupnosti bi lahko prispevala k razvoju in napredovanju PCOS. 

Razlog za to je lahko prekomerna telesna teža. Prekomerna telesna teža, ki je pogost simptom PCOS, lahko poruši ravnovesje črevesnih bakterij. To neravnovesje lahko privede do stanja, znanega kot "prepustno črevesje", pri katerem nevarne snovi, ki bi morale ostati v črevesju, pridejo v krvni obtok. To lahko sproži vnetje, moti delovanje inzulina in poveča proizvodnjo testosterona, kar lahko še poslabša simptome PCOS. 

Sindrom prepustnega črevesja lahko prepoznamo po znakih, kot so kronična driska, zaprtje, plini ali napihnjenost, pomanjkanje hranil, slabo delovanje imunskega sistema, glavoboli, možganska megla, pretirana utrujenost, težave s kožo, kot so akne, želja po ogljikovih hidratih ali sladkorju, težave s sklepi in drugo.  

Čeprav je to stanje še vedno nekakšna medicinska uganka, naj bi nanj vplivalo več dejavnikov. Poleg prekomerne telesne teže k temu prispevajo tudi prekomerno uživanje sladkorja, nekatera zdravila, uživanje alkohola, pomanjkanje hranil in stres. 

Med temi izzivi pa obstaja tudi pozitivna plat. Morda obstajajo načini, kako zmanjšati vpliv PCOS s skrbjo za zdravje črevesja, s prilagoditvijo prehrane in življenjskega sloga.

PCOS

Odkrivanje skrivnosti o zdravju črevesja

Razumevanje povezave med črevesnim neravnovesjem in PCOS je šele začetek. Naslednji, verjetno še pomembnejši korak je sprejetje proaktivnih ukrepov za krepitev zdravja črevesja. 

Prehrana, bogata z vlakninami, je odlično izhodišče. Vlaknine podpirajo koristne bakterije v črevesju in jih lahko dobimo iz rastlinskih živil, kot so fižol, leča, zelenjava in polnozrnata živila. To je preprost, a učinkovit način za negovanje črevesja in krepitev splošnega zdravja. 

Umetna sladila lahko negativno vplivajo na črevesni mikrobiom in poslabšajo inzulinsko rezistenco, ki je pogosta težava pri PCOS. Z naravnimi sladili, kot so surovi med, javorjev ali datljev sirup, lahko prispevate k bolj zdravemu črevesju. 

Spanje je še en ključni vidik zdravja črevesja. Nezadostno spanje lahko povzroči stres v telesu, spodbuja vnetja in motnje v regulaciji črevesja. Če damo spanju prednost in si prizadevamo za 7-9 ur spanca na noč, lahko to bistveno spremeni stanje. 

Ključnega pomena je tudi obvladovanje stresa. Psihološki stres je povezan z disbiozo, neravnovesjem v črevesni mikrobioti. Sprostitvene dejavnosti, kot so joga, meditacija in sprehodi v naravi, so lahko zelo koristne. 

Pomemben dejavnik je tudi redna telesna vadba. Pomaga pri spanju in obvladovanju stresa, študije pa kažejo, da lahko izboljša tudi stanje črevesnega mikrobioma. Že zmerna vadba lahko zmanjša vnetja in poveča biotsko raznovrstnost v črevesju. 

Poleg teh sprememb življenjskega sloga imajo ključno vlogo pri zdravju črevesja tudi nekatera hranila. Cink na primer omogoča, da želodec proizvaja želodčno kislino, ki pomaga razgraditi hrano za absorpcijo in krepi črevesno sluznico. Živila, bogata s cinkom, vključujejo javorjev sirup, sezamova semena in bučna semena! 

Zinc-rich foods

Še en pomemben vidik skrbi za prepustno črevesja je zagotavljanje ustrezne hidracije. Voda je bistvena za pravilno delovanje vseh sistemov v telesu, vključno s prebavnim sistemom. Pomaga pri absorpciji hranil in ohranja zdravje sluznice prebavnega trakta. 

Poleg teh sprememb življenjskega sloga in prehrane so probiotiki končna rešitev v prizadevanjih za zdravje črevesja. Te koristne bakterije so neopevani junaki prebavnega sistema, ki neutrudno skrbijo za ohranjanje ravnovesja in nemoteno delovanje! 

Poleg jogurta - fermentirana živila niso dovolj 

Probiotiki so žive bakterije, ki pomagajo črevesnemu mikrobiomu, da se razvija. Najdemo jih v fermentiranih živilih, kot so tempeh, kimči, kislo zelje in jogurt. Čeprav so ti naravni probiotiki lahko koristni, pa morda ne zagotavljajo vedno potrebne podpore, zlasti pri tistih, ki se spopadajo z boleznimi, kot je PCOS. 

Učinkovitost teh probiotikov je lahko zelo različna in je odvisna od dejavnikov, kot so kakovost hrane, specifični sevi bakterij, ki jih vsebuje, in kako dobro te bakterije preživijo pot skozi prebavni sistem. Poleg tega je količina probiotikov v teh živilih lahko precej majhna, zato jih je težko zaužiti dovolj, da bi imeli pomemben učinek. 

Pri ljudeh s posebnimi zdravstvenimi težavami bo za učinkovito podporo zdravja črevesja morda potreben močnejši in bolj ciljno usmerjen pristop: probiotična dopolnila.

Skrita resnica o učinkovitosti probiotikov

Na žalost vsi probiotični izdelki zaradi različnih dejavnikov niso enako učinkoviti. 

Nekateri od teh dejavnikov so število bakterij v odmerku (tako imenovane enote, ki tvorijo kolonije), vrste bakterijskih sevov in učinkovitost proučevanih sevov.  

Strokovnjaki na splošno svetujejo izbiro probiotičnih izdelkov z najmanj 1 milijardo enot, ki tvorijo kolonije, vključno z dobro raziskanimi probiotiki, kot so Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacillus ali Saccharomyces boulardii. 

Druga izjemno pomembna stvar je, da preverite, kako izdelek zagotavlja preživetje bakterij. Ocenjuje se, da le do 1 % bakterijskih kultur v običajnih probiotičnih izdelkih doseže črevesje živih in uspe začeti delovati.** Mnoge postanejo neuporabne med proizvodnjo, skladiščenjem ali prevozom, še preden pridejo do kupca.  

Tudi takrat do 99 % bakterij uničijo želodčni sok in prebavni encimi, še preden dosežejo naše črevesje.**  

Kaj pa, če bi obstajal način, kako zagotoviti največjo možno preživetje koristnih bakterij in zagotoviti neprebojno zaščito za zdravje črevesja?

Ines je našla rešitev in premagala svoje težave s PCOS

Ime mi je Ines in pred nekaj leti so mi diagnosticirali PCOS. Pred nekaj meseci, med zelo stresnim obdobjem v službi, sem začela imeti zelo neprijetne prebavne težave. Imela sem grozne bolečine v želodcu, zlasti po uživanju jajc in mlečnih izdelkov - živil, s katerimi prej nikoli nisem imela težav. 

Po jedi sem se napihnila in imela občutek, da se je moj obseg trebuha podvojil. Poleg tega so se mi začeli pojavljati izpuščaji po vsem obrazu, kar je zelo vplivalo na mojo samozavest. 

Opazila sem rahlo izboljšanje, ko sem se odpovedala določenim živilom, vendar bodimo iskreni: takšno omejevanje je težko. Neizogibno sem podlegla svojim željam in tako sem bila spet na začetku. 

Slišala sem, da imajo ženske s PCOS pogosto težave s prebavo, zato sem pomislila, da bi to lahko bilo povezano. Takrat sem na spletu naletela na nekaj, kar se imenuje "prepustno črevesje". Navedeni simptomi so bili, kot bi brala svoj dnevnik. Eden od predlaganih zdravil so bili probiotiki, zato sem pomislila, zakaj ne bi poskusila. 

„Ne bi mogla biti srečnejša!“

Ko sem raziskovala probiotike, sem izvedela, da je veliko težav s tem, kako jih običajno izdelujejo in shranjujejo, zato so njihovi koristni učinki lahko zelo omejeni. Še vedno sem si želela nekaj naravnega, vendar nisem videla smisla, če ne bi bilo tudi učinkovito. Za svojo nalogo sem si zadala, da najdem najboljše, kar obstaja, in po nekaj iskanja sem ga našla!

Obupno sem si želela, da bi deloval, in ni me razočaral! Po nekaj mesecih uporabe tega izdelka se je moja prebava popolnoma spremenila! Po vsakem obroku se nisem več počutila kot balon in končno sem si lahko brez težav zapela kavbojke. Tudi moja koža se je izboljšala. Ker mi je uspelo shujšati, so se izboljšali tudi nekateri drugi simptomi PCOS.  

Na splošno ne bi mogla biti bolj zadovoljna! Ta izdelek bi vsekakor priporočila vsem ženskam s podobnimi težavami.

Synbiotic Premium – najboljša izbira za ženske s PCOS

Formula Synbiotic Premium vsebuje raznoliko in močno mešanico bakterijskih sevov z visoko stopnjo preživetja ter druge zelo koristne sestavine, ki še izboljšujejo formulo. Je najboljša izbira za ženske s simptomi PCOS, vendar so njegove koristi primerne za vse, ki želijo izboljšati zdravje črevesja.

Ena od ključnih značilnosti dopolnila Synbiotic Premium je impresivna patentirana mešanica 9 različnih bakterijskih sevov Megaflora 9 Evo. Ta raznolikost je ključnega pomena, saj imajo različni sevi v črevesju različne vloge in koristi. Z vključitvijo različnih sevov ta izjemna rešitev zagotavlja vsestransko podporo črevesni mikrobioti.

Vendar je moč probiotika brez pomena, če bakterije ne preživijo poti do črevesja. Tu Synbiotic Premium resnično blesti. Vsebuje edinstveno zaščitno matrico, imenovano ProbioAct®, ki bakterijam zagotavlja izjemno 90*% stopnjo preživetja.

To pomeni, da je tudi 90*-krat učinkovitejši od običajnih probiotikov in da je 1,1 milijarde CFU (enot, ki tvorijo kolonije), ki jih vsebuje kompleks Megaflora 9 Evo izdelka Synbiotic Premium, enako učinkovitih kot 99 milijard CFU v običajnem, nezaščitenem izdelku. 

Dopolnilo vsebuje tudi ekstrakt topinamburja (jeruzalemske artičoke), ki podpira močan imunski sistem, in ekstrakt cikorije, ki podpira zdravje jeter in pomaga pri hujšanju. Te rastlinske sestavine nudijo širok nabor koristi za črevesje, zato je Synbiotic Premium optimalna rešitev za zdravje črevesja žensk.

Izkoristite ekskluzivni popust na Synbiotic Premium

Samo za omejen čas vam ponujamo poseben popust na ta fantastični probiotični izdelek, ki vam bo pomagal izboljšati prebavo in ublažiti težave, kot so napihnjenost, zaprtje, neredni obiski stranišča, pomanjkanje energije in druge težave, povezane z zdravjem črevesja!   

V učinkovitost izdelka Synbiotic Premium smo tako prepričani, da vam ponujamo 30-dnevno garancijo vračila denarja!

Pohitite, zaloge so omejene in hitro kopnijo!  

*Učinki uporabe izdelka se lahko razlikujejo pri posameznikih in lahko odstopajo od opisanih na spletni strani. Naši izdelki niso namenjeni preprečevanju ali zdravljenju katerekoli bolezni ali resnih obolenj.

**Viri:

Drouault, Sophie, et al. “Survival, Physiology, and Lysis of Lactococcus Lactis in the Digestive Tract.” Applied and Environmental Microbiology, vol. 65, no. 11, Nov. 1999, pp. 4881–4886., https://doi.org/10.1128/aem.65.11.4881-4886.1999.

Tehrani, Fahimeh Ramezani, and Samira Behboudi-Gandevani. ‘Polycystic Ovary Syndrome’. Contemporary Gynecologic Practice, InTech, 4 Feb. 2015. Crossref, doi:10.5772/59591. Accessed 3 Jul. 2023.

Sun, Yan et al. “Gut microbiota dysbiosis in polycystic ovary syndrome: Mechanisms of progression and clinical applications.” Frontiers in cellular and infection microbiology vol. 13 1142041. 24 Feb. 2023, doi:10.3389/fcimb.2023.1142041

Izbrani izdelki za vas