4 razlogi, zakaj se ženske staramo hitreje kot moški

Ženska koža se bistveno razlikuje od moške. Brada je samo ena očitna razlika med mnogimi drugimi, ki niso tako izrazite. S strukturnega vidika nekatere razlike zajemajo debelino kože, gostoto kolagena, izgubo kolagena med staranjem in navlaženost. Te razlike v koži lahko dejansko vplivajo na način, kako jo negujemo. Oglejmo si podrobneje vsako od teh razlik.

image

1.) Debelina kože

Vemo, da je debelina kože različna glede na starost in spol posameznika. Poleg tega androgeni (tj. testosteron), ki povzročajo povečanje debeline kože, pojasnjujejo, zakaj je moška koža približno 25 odstotkov debelejša od ženske. Moška koža se s starostjo prav tako postopno tanjša, debelina ženske kože pa ostane nespremenjena do petdesetih let. Po menopavzi se ženska koža bistveno stanjša, kar se potem še stopnjuje.

2.) Gostota kolagena

Ne glede na starost imajo moški večjo gostoto kolagena kot ženske. To je razmerje med kolagenom in debelino kože. Strokovnjaki verjamejo, da višja gostota kolagena pojasnjuje, zakaj se ženske starajo hitreje kot moški iste starosti. Naravno (genetsko) staranje kože povzroči, da so ženske približno 15 let starejše od moških iste starosti. Seveda lahko izpostavljenost dnevni svetlobi, skupaj z dejstvom, da moški ne uporabljajo zaščite pred soncem tako pogosto kot ženske, pojasnita, zakaj staranja pri ženskah ne opazimo takoj. Staranje zaradi zunanjih dejavnikov, kot je UV-sevanje, lahko človeški koži doda leta in izniči prednost počasnejšega genetskega staranja.

3.) Izguba kolagena

Fizični znaki staranja pri odraslih, kot so gubice in ohlapnost tkiva, so tesno povezani z vsebnostjo kolagena v koži. Tako moški kot ženske izgubijo po 30. letu približno en odstotek kolagena na leto. Ženskam pa v prvih petih letih po menopavzi bistveno upade, nato pa se izguba upočasni na 2 % letno.

4.) Navlaženost kože

Moški znoj vsebuje v primerjavi z ženskim več mlečne kisline, kar predstavlja nižji pH. Moški se tudi potijo dvakrat več kot ženske in so bolj nagnjeni k potenju, ki ga spodbuja zvišanje telesne temperature. Vendar je moška koža bolje navlažena kot ženska. Še sreča, saj je manj verjetno, da bodo moški uporabili vlažilno kremo. Morda sta ravno dodatno potenje in tvorba mlečne kisline, znane kot naravni kožni vlažilec, odgovorna za navlaženo tkivo.

Spodbudite tvorbo kolagena in upočasnite znake staranja

Naravna rešitev je borovničev napitek UNDO Collagen Drink, ki vsebuje visoko kakovosten morski kolagen tipa I: za kožo je najpomembnejši ta tip kolagena, saj je v njej najbolj zastopan. Kožo hrani od znotraj ter ji vrača elastičnost in sposobnost zadrževanja vlage. Tako prispeva k njenemu mladostnemu videzu ter upočasni staranje in nastajanje gub. Lasje in nohti prav tako pridobijo večji lesk, čvrstost in boljšo strukturo.

Izbrani izdelki za vas

LASJE IN KOŽA
-57%
Akcijska cena 34,99 € Redna cena 80,97 €
Ogled izdelka