Naše telo že pred zimo spi zimsko spanje

Že preko 30 % Slovencev, predvsem žensk, ima oslabljeno ščitnično delovanje. O tem, o vzrokih in načinu zdravljenja smo spregovorili s Stanko Ravnikar, Sensilab svetovalko in strokovnjakinjo za ščitnico in ščitnične hormone.

image

Stanka pozdravljena. Najprej bi vas vprašala, kakšni so prvi znaki da naša ščitnica ne deluje dobro?

Eni najbolj vidnih znakov so nenavadna utrujenost, nenavadna občutljivost na mraz, zaspanost, izpadanje las, razcepljeni nohti in povsem nepojasnjeno pridobivanje novih kilogramov ali nezmožnost izgube kilogramov, kljub zmanjšanemu prehranjevanju. Težava se pojavi, ker krvni test ne pokaže že slabo delujoče ščitnice, ampak šele resno okvarjeno ščitnico. To pomeni, da ljudi lahko pestijo ščitnične težave, krvni test pa ne pokaže nikakršnih večjih odstopanj.

Kako je najlajžje preveriti delovanje ščitnice?

Domači test bazalne temperature je zelo primeren pokazatelj. Merimo bazalno temperaturo, to je temperatura, takoj ko se zbudimo, še preden gremo na stranišče ali vstanemo. Test ponavljamo 3 dni zapored, pravilna bazalna temperatura pa mora biti med 36.6 in 36.8 stopinj celzija. V kolikor je nižja, imamo opravka s premalo delujočo ščitnico.

Zakaj je ščitnica tako pomembna za življenje?

Ščitnica je glavna presnovna žleza in uravnava bazalni metabolizem. V kolikor je oslabljena, so vsi procesi v telesu upočasnjeni. Telo je v hibernaciji. Podobno kot pri živalih med zimskim spanjem. To seveda ni dobro, saj privede do težav, katere smo že v uvodu omenili, izpadanje las, prekomerna teža, utrujenost, pomanjkanje energije.

Kaj torej storiti, ko imamo občutek, da naša ščitnica ne deluje kot bi morala?

Predvsem se poskusiti čimbolj umiriti, saj stres in z njim povezan stresni hormon kortizol vplivata na nastajanje ščitničnih hormonov. In pa ščitnico nahraniti z dobro premišljeno kombinacijo naravnih učinkovin.

Katere učinkovine pa so tiste, ki najbolj nahranijo ščitnico?

To so vsekakor aminokislina tirozin, guuglova smola, rjava morska alga, šisandra in sveta bazilika. Nepogrešljivi minerali pa so še magnezij, cink, selen, mangan, baker.
Tirozin sporoča ščitnici, da naj začne proizvajati več ščitničnih hormonov. Gugulova smola podpira ščitnično sposobnost absorpcije joda. Rjava morska alga veže nase toksine. Šisandra in sveta bazilika sta močna rastlinska adaptogena, ki podpirata ščitnico. Magnezij, cink, selen, mangan, baker, pa so resnično nepogrešljivi minerali za ščitnico.

Vse te učinkovine se nahajajo v novem Sensilabovem izdelku TiroLux?

Drži, združili smo najpomembnejšo »hrano« za ščitnico v samo 1 edinstven izdelek, ki izboljša delovanje ščitnice na povsem naraven način. Kapsule TiroLux vsebujejo popolnoma naravne učinkovine, zato jih imenujemo kar NUJNA vsakodnevna hrana za zdravo in dobro delujočo ščitnico.