Živila, ki vplivajo na delovanje ščitnice

Ščitnica, tudi tiroidna žleza, je žleza z notranjim izločanjem v vratu. Ščitnična hormona uravnavata rast in razvoj, zvečujeta porabo kisika in bazalno presnovo ter posegata v metabolizem ogljikovih hidratov, lipidov in beljakovin. Pospešujeta tudi delovanje srca.                                                                          

image

Poznamo dva tipa neustreznega ščitničnega delovanja: 

  • Hipertiroidizem; preveč delujoča ščitnica
  • Hipotiroidizem; premalo delujoča ščitnica

 Ščitnični hormoni vplivajo na:

  • metabolizem maščob,
  • metabolizem ogljikovih hidratov in
  • delovanje prebavnega trakta.

Zaradi tega se lahko neustrezno delovanje ščitnice odrazi v nenadnem povečanju kilogramov in njihovi težki izgubi. Zredimo se lahko posebej zaradi skromnega ščitničnega izločanja hormonov (hipotiroidizem), saj ta vpliva na počasno delovanje presnovnih procesov in s tem povečanje nabiranja odpadne vode v telesu.

ALL IN A DAY Multivitamin for Women z desetimi vitamini in minerali pomaga pri delovanju ščitnice in izločanju hormonov.  

 Odlična ponudba, kar -25% cene, TUKAJ >>

 Kako lahko ukrepamo sami?

Priporočamo živila, bogata z vitaminom B in železom ter sadje in zelenjavo, ki vsebuje veliko antioksidantov. Alge, stročnice in olivno olje naj bodo vaši redni spremljevalci. Med zelenjavo posegajte predvsem po rdeči pesi in peteršilju. Na krožnikih naj se redno znajdejo tudi krompir, leča, fižol, borovnice, paradižnik, češnje, paprike in bučke. Tudi polnozrnata živila lahko na delovanje ščitnice delujejo blagodejno, predvsem rjavi riž, proso in oves.

Če je ščitnične težave sprožila prehrana z nizkim vnosom joda, je dobro vedeti, da ga je veliko v špinači, rjavem rižu, svežih gobah, repi, korenju, jabolkih in sezamovem olju.

Selena je veliko v koruzi, ječmenu, oreških, sončničnih in gorčičnih semenih. 

V splošnem velja, da se je najbolje držati svežih živil. Posegajte po sezonskem sadju in zelenjavi ter se izogibajte predelani, vnaprej pripravljeni hrani, predvsem tisti iz plastične embalaže, ki lahko vsebuje snovi, nevarne tudi za neustrezno delovanje izločanja hormonov.

 

Vse, kar vsaka ženska potrebuje! 

  • Kombinacija 10 naravnih vitaminov & mineralov
  • Pripomore k odličnemu razpoloženju in počutju
  • Pripomore k lepi in čvrsti koži ter trdnim nohtom
  • Uravnava delovanje ščitnice in izločanje hormonov

 

Izbrani izdelki za vas