Živila za dobro voljo

Ali veš, da živila vplivajo na naše počutje? Da boš tudi v teh dneh nasmejan, sem poiskala 10 živil, ki izboljšujejo počutje. Vključi jih v obroke ali pa si iz njih pripravi okusno malico.

image

Orehi in chia semena

Jedrca orehov vsebujejo posebno različico Omega 3 maščobne kisline; in sicer alfa-linolenično kislino, ki naj bi v večjih merah dokazano izboljševala počutje. Najdeš jo tudi v chia semenih.

Čokolada ali presna kakavova zrna

Kdor me pozna, ve, da jo naravnost obožujem! To je serotonin na žlico, vam pravim. Temna čokolada ali presna kakavova zrna spodbujajo tvorbo t.i. »hormona sreče«. Poleg tega znižuje stresni hormon kortizol, ki je kriv za številne bolezni.

Kvinoja, ajda ali amarant

Kvinoja je odlična alternativa žitaricam, primerna za tiste, ki se držijo diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in super živilo za oblačne dni, pripomore k izboljševanju počutja. Tudi amarant in ajda bosta imela podoben učinek.

Fermentirana živila

Fermentirana hrana (kisla repa, kislo zelje, vložene domače kumarice, kislo mleko itd.) pripomore k dobri prebavi in zagotavlja vse potrebne nutriente za tvorbo serotonina. Zagotovo vam lahko babica priskrbi kakšen kozarec domačih dobrot.

Špinača in spirulina

Obedve vsebujeta veliko železa in vitamina C. S tem izboljšujeta krvno sliko in dajeta energijo. Če ju uporabljajte v smoothiejih, jima dodajte s C vitaminom bogata živila, ki povečajo absorpcijo železa. Camu camu je recimo živilo, ki ima največ vitamina C na celem svetu! ;)