Zakaj decembra naš spomin ne deluje tako, kot bi moral?

Nenehno hitenje po opravkih, preverjanje, ali imamo res vse, stres v službi, velike želje otrok in kosilo pri tašči povzročajo stres. Ko smo preobremenjeni ali pod stresom, nam zlahka kaj uide iz spomina. Zadeva pa vendarle ni povsem nedolžna.

image

Da sta stres in izguba kratkoročnega spomina povezana, so že pred leti dokazali britanski strokovnjaki. Povezavo so potrdili: kortizol, torej stresni hormon, skrajšuje povezave, ki shranjujejo in pomagajo priklicati informacije. Te povezave imenujemo sinapse.

Dolgotrajna izpostavljenost stresu spodbudi razvoj belih celic, hkrati pa zmanjšuje število sivih. Te po možganih pošiljajo informacijo. Sčasoma možgani izgubijo sposobnost komuniciranja med seboj, kar lahko privede tudi do duševnih bolezni.

Vse naše celice v telesu in možgani proizvajajo energijo, da lahko sploh funkcionirajo. Ob tem pa se ustvarjajo prosti radikali, ki povzročajo poškodbe celične membrane in preprečujejo nastanek novih možganskih celic. Proti prostim radikalom se telo zaščiti s pomočjo antioksidantov, ki jih lahko vnesemo tudi s hrano.

Za vas smo zbrali nekaj živil, ki so bogata z antioksidanti in vam bodo dala ogromno zalogo energije.

Borovnice

Borovnice izboljšujejo spomin s pomočjo močnih antioksidantov, poleg tega pa učinkujejo tudi protivnetno. Z rednim vključevanjem borovnic v prehrano pride do izboljšanja spomina ter počutja in  nižjega krvnega sladkorja. 

Losos

Losos izboljšuje spomin s pomočjo zdravih maščob, ki jih imenujemo tudi omega 3 maščobne kisline. Te vplivajo direktno na tisti del možganov, v katerem se hranijo spomini.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je močen in tudi naraven antioksidant. Nekatere študije celo navajajo, da z rednim pitjem zelenega čaja lahko vplivamo na zmanjšanje izgube spomina, ki se pojavi kot posledica starosti.

Artičoke

Artičoke so polne vlaknin, vsebujejo malo kalorij in so odličen prigrizek ali dodatek k jedem. Tudi artičoke so bogate z antioksidanti in ugodno vplivajo na izboljšanje spomina.

Izvlečki ginka

Ginko je drevo, ki raste na Kitajskem, njegovo moč pa izkoriščajo že več tisočletij. Spomin izboljšuje s povečano prekrvavitvijo možganov ter število nevrotransmitorjev, ki pošiljajo informacije iz telesa v možgane in obratno. Pomembno vpliva tudi zmanjševanje števila škodljivih prostih radikalov. Njegovo neverjetno moč najpogosteje uporabljajo:

  • mlajši, ki so pod velikimi časovnimi pritiski (med izpitnim obdobjem, povečan obseg dela v službi) ter
  • starejši, ki se soočajo z demenco ali celo z začetki Alzheimerjeve bolezni.

Glavna prednost Gingka Gold je, da deluje takoj po zaužitju. Zaradi uporabe posebne tehnologije se tablete raztopijo v manj kot 1 minuti po zaužitju, Ginkgo biloba se zato hitro vsrka in prične delovati takoj.