Prazna košarica?
Verjetno zato, ker si še niste ogledali naše najnovejše ponudbe
Sensilab za svoje spletne strani uporablja piškotke, ki ne shranjujejo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so morda že nameščeni. Z nadaljevanjem uporabe naših spletnih strani soglašate z njihovo uporabo.
Kontaktirajte nas prek spleta ali pokličite na 0590 82 770
100% garancija na zadovoljstvo
Brezplačna dostava nad 49,99 €
Ljudje smo kot vrsta stari okrog 2 milijona let, mleko pa smo se kot odrasli naučili prebavljati šele 10.000 let nazaj. To je kot pomežik očesa v naši celotni evoluciji. Zakaj lahko nekateri ljudje prebavljajo mlečni sladkor tudi kot odrasli? In kaj storiti, če nam mlečni izdelki povzročajo prebavne težave?
Znanstveniki so približno določili, koliko časa ljudje že prebavljamo mlečni sladkor (laktozo) tudi kot odrasli. Mleko smo začeli prebavljati približno takrat, ko smo se začeli ukvarjati z živinorejo. Zakaj? Ker je ta sposobnost povečala zmožnost preživetja in reprodukcije v obdobju, ko je bilo pomanjkanje hrane nekaj običajnega. Mleko pa je hrana, bogata z vitamini, minerali, beljakovinami in pomembnimi maščobami. Skratka, dobra hrana za preživetje.
Pogostost laktozne intolerance je najvišja v Aziji, kjer skoraj 100 % ljudi ne prebavlja mleka. Visoka je tudi pri večini Afričanov (50-80 %), izjema so nekatera živinorejska plemena v podsaharski Afriki. V Evropi so na mleko najbolje prilagojeni v Skandinaviji (le 2-5 % ljudi ima laktozno intoleranco), medtem ko se ta delež skokovito poviša v južni Evropi, kjer kar 70 % ljudi ne prebavlja mleka.
V Sloveniji smo nekje vmes, saj približno 30 % odraslih ne prebavlja mlečnega sladkorja. Poleg tega s starostjo proizvajamo vse manj encima laktaza, ki nam pomaga prebavljati mleko. To pomeni še več prebavnih težav.
Če ste laktozno intolerantni, če vaše telo ne proizvaja dovolj encima laktaza, vam bodo mlečni izdelki z mlečnim sladkorjem povzročali en kup prebavnih težav, ki so naštete zgoraj. Mogoče že veste, da slabo prebavljate mlečne izdelke, mogoče to le sumite, v vsakem primeru je laktozna intoleranca precejšnja ovira.
Živimo v okolju, ki temelji na mlečnih izdelkih, čeprav niti ne veste, da vsebujejo mleko oziroma laktozo: kruh in pekovski izdelki, žitarice za zajtrk, margarina, solatni prelivi, omake, sladkarije in pecivo, (instant) pire krompir, (instant) juhe …
Nekoč ljudje niso imeli na voljo drugega, kot da so se popolnoma odrekli mlečnim izdelkom ali tvegali, koliko jih lahko še zaužijejo, preden nastopijo težave. Danes, z razvojem znanosti je povsem drugače.
Ne glede na to, ali vaše telo sploh ne proizvaja encima za prebavo laktoze ali ga le deloma, ste zdaj lahko brez skrbi. Rešitev je preprosta: ob obroku zaužijte kapsulo LactoComforta, ki vsebuje encim laktaza, ta pa nam pomaga prebaviti mleko – zato lahko pozabite na skrbi!
Morda bi vas zanimalo