Znate biti srečni?

Nedavno so znanstveniki, psihologi in guruji srečnega življenja staknili glave in raziskali, ali smo res lahko srečni ali gre le za zablodo. Preberite, kaj so odkrili.

image

Strokovnjaki pravijo, da smo lahko srečni – resnično srečni, ne le nasmejani. Skrivnost je, da se moramo naučiti drugače gledali na svet.

Ljudje, ki so načeloma srečni, se znajo osredotočiti na majhne stvari – se veseliti malenkosti in hitro pozabiti majhne poraze. Verjamejo, da bodo kos izzivom in da imajo moč premagati težka obdobja. Poleg tega so prepričani, da so stvari takšne, kot morajo biti. Vse ima svoj namen.

Da boste tudi vi pogosteje nasmejani, bolj odporni na stres in se na splošno počutili bolje, strokovnjaki priporočajo, da sprejmete naslednje navade:

1)    Ne upajte na velike spremembe

Ljudje smo pogosto osredotočeni na velike spremembe. »Srečen bom, ko bom zadel na loteriji, bom zaslužil veliko denarja ali pa bom najuspešnejši na svojem področju,« običajno pravimo. A strokovnjaki točno to odsvetujejo.

Ne osredotočajmo se na materialne stvari oz. tiste, ki niso v naših rokah. Na vreme, loterijo ali izjemno napredovanje v službi praktično ne moremo vplivati. Da bomo bolj zadovoljni s svojim življenjem, moramo zadovoljstvo poiskati v majhnih stvareh – tistih, ki jih lahko obvladujemo.

2)    Naučite se umiriti in se prepustiti tišini

Moderno življenje nas sili, da smo ves čas na poti, hitimo in ignoriramo glas v sebi. Strokovnjaki svetujejo, da si privzgojimo navade, ki nas prizemljijo in umirijo. Poskusite meditirati (pa četudi 10 min na dan), vsak večer se odmaknimo za 10 minut in sedimo v miru, pišimo dnevnik ali pa se preizkusimo z jutranjo jogo.

3)    Osredotočite se na dobre stvari

Ste cinik po naravi, na vsako stvar gledate kritično in ste večni pesimist. Raziskave kažejo, da si s takšnim odnosom do življenja krademo možnost, da bi bili res srečni.

Osredotočite se na majhne stvari, ki vas veselijo – žvrgolenje ptic, prijatelje, dobre knjige ali obiskovanje hribov.

Če vam pozitivno mišljenje predstavlja izziv, strokovnjaki priporočajo, da poiščemo 5 malenkosti, ki nas razveselijo in jih iščemo vsak dan. Lahko pa se potrudimo, da vsak dan najdemo novih 5 stvari. Avtomatično boste iskali pozitivnost, namesto črnih misli.

4)    Bodite svoj najboljši prijatelj

Podpirate svoje prijatelje, ali jim ves čas govorite, da so slabi, leni, nesposobni, debeli in dolgočasni? Večina nas je do drugih bolj spoštljiva, prijazna in tolerantna kot do sebe. A dejstvo je, da moramo – če želimo biti srečni – najprej podpirati sebe, nato šele lahko ponudimo roko ostalim.

Če se zalotite, da ste se ujeli na negativno misel, jo poskusite nadomestiti s pozitivno.

5)    Povabite nekoga na večerjo

Navada, ki lahko prispeva k bolj zadovoljnemu življenju, je tudi to, da se ne zapirate pred ljudmi, da ste radodarni in sprejemate drugačnost. Buda je rekle, da nikoli ne bomo sedli za mizo sami, če bomo resnično razumeli moč radodarnosti.

Skuhajte svojo najljubšo jed in povabite človeka, ki vas najbolj zanima, ga spoštujete ali pa veste, da potrebuje topel obrok ali malce družbe.

6)    Kaj vas osrečuje? Ustvarite spisek!

Seveda nas kdaj pa kdaj prevzame slaba volja, ne vidimo izhoda ali pa imamo občutek, da je naše življenje prazna sivina.

Ustvarite album (iz analognih ali digitalnih slik) in si naredite mapo pozitivnega mišljenja. Zberite slike, na katerih se smejite s prijatelji, ste fotografirani na vrhu hriba, ste ravno zmagali na tekmovanju itd.

Ko boste mislili, da vas v življenju nič več ne veseli, odprite album in si oglejte svoje srečne trenutke. Še se bodo vrnili.

Izbrani izdelki za vas