Znebite se celulita do poletja

Celulit je splošen izraz za razporeditev maščobnega in vezivnega tkiva v ženskem podkožju, ki ima lahko za posledico jamičast videz površine kože.

image

Je motnja v lokalni porazdelitvi maščob, za katero je značilno debeljenje maščobnega tkiva, spremembe v čvrstosti kože, pomarančna koža. Nastaja v podkožju kjer se nahaja maščobno tkivo. Kar 80-90% ženskvseh starosti, ne glede na telesno težo, ima celulit. Redkeje se pojavlja pri moških.

V podkožju se nahajajo kolagenska vlakna, ki so različno razporejena. Vlakna pod kotom 45 stopinj v obe smeri, ki so značilna za moške in vlakna pravokotna na usnjico - prekati, v katerih se nahajajo maščobne celice, ki so značilna za ženske.

Kaj se zgodi, če se maščobne celice povečajo do te mere, da zapolnijo prekate (se zredimo)?

Pri moških je pritisk na zgornje plasti kože dokaj enakomeren. Pri ženskah pa maščobne celice na povrhnjico in usnjico pritiskajo neenakomerno, kar daje koži jamičast videz!

Po Nuernberger-Millerjevi lestvici razlikujemo štiri stopnje celulita:

0 - koža je gladka, brez nepravilnosti, ne glede na vrsto in mesto pritiska, s katerim želimo kaj odkriti,

1 – videz pomarančaste kože je opazen le, ko kožo pritisnemo s prsti ali kadar oseba sedi na trdi površini,

2 – videz pomarančaste kože je opazen tudi, ko oseba stoji, koža ni več gladka tudi kadar oseba leži,

3 – videz pomarančaste kože je opazen ne glede na položaj osebe.

Zakaj imajo tudi suhe ženske in tiste z normalno telesno težo močno izražen celulit?

Veliko žensk ima pri nizki ali normalni telesni teži visok odstotek telesne maščobe in proporcionalno nizek odstotek mišične mase. To je največkrat posledica napačne prehrane in pomanjkanja telesne aktivnosti. Na izraženost celulita vpliva odstotek telesne maščobe.

Kaj storiti?

Moško telo shranjuje maščobo predvsem v predelu trebuha, medtem ko žensko telo maščobo večinoma shranjuje v predelu stegen in zadnjice. Prav zato se na teh mestih najpogosteje pojavi tudi celulit. S starostjo pa se pomarančasta koža začne pojavljati tudi v predelu nadlahti in trebuha. Žensko telo ima večjo vsebnost maščobnih celic kot moško, medtem ko imajo moška telesa večjo mišično maso. To je posledica evolucije, saj v ženskih telesih nastane tudi zarodek potomcev, kateremu mora telo zagotavljati zadostne količine hranilnih snovi, te pa se shranjujejo v maščobnih celicah.

Odprava celulita ni enostavna, nekateri pravijo tudi, da se ga ni mogoče popolnoma znebiti. Vseeno pa lahko poskrbimo, da postane manj viden oz. ga je manj. To lahko naredimo s tem, da povečamo prožnost in vlažnost kože ter izboljšamo cirkulacijo krvi v koži.

Za večjo prožnost in vlažnost lahko poskrbimo z različnimi kremami za celulit in redno telesno vadbo, na tak način pa lahko pokurite tudi mnogo maščobnih celic.

Boljšo prekrvavitev kože lahko zagotovimo z masažo. To lahko redno opravljate sami, ko si nanašate kremo za celulit na posamezne dele telesa kjer je opazen celulit.

Odličen novi pripomoček za odpravljanje celulita so kapsule CeluEnd Perfect, ki vsebuje ekstrakt rdeče vinske trte, čaja mate, rjave alge in kajenskega popra. Sestavine delujejo znotraj telesa antioksidativno, pomagajo izboljšati strukturo in prekrvavljenost kože in zmanjšajo delež maščob v telesu.