Zakaj najverjetneje nimate dovolj vitamina D? Preverite!

Že dolgo je znano, da je vitamin D nujen za trdnost kosti in zob, vse več raziskav pa potrjuje njegov pozitiven vpliv na delovanje celotnega telesa, še posebno pa na imunski sistem.

image

Na to, koliko se ga proizvede v telesu, najbolj vpliva 6 dejavnikov. Naše telo začne proizvajati vitamin D, ko nevidni UVB sončni žarki padejo na kožo. Vitamin D lahko sicer zaužijemo tudi s hrano, vendar je to redko, saj ga v dovolj velikih količinah najdemo predvsem v živalskih jetrih. Proces, prek katerega nastaja aktivna oblika vitamina D, ki ga lahko telo uporabi, je zelo zapleten. S kožo se le začne, nadaljuje pa se v jetrih in ledvicah – šele tam nastaja aktivna oblika vitamina D. Ali ste vedeli, da ima kar pol svetovnega prebivalstva pomanjkanje vitamina D? Preverite, zakaj.

Na raven vitamina D v našem telesu vpliva predvsem 6 dejavnikov

  • Kje živimo.

Dlje kot smo od Ekvatorja, manj UVB-žarkov, ki sprožijo nastanek vitamina D v koži, doseže površino Zemlje v zimskih mesecih. Tako je tudi pri nas med novembrom in februarjem otežena lastna proizvodnja vitamina D. Dodatna prepreka so kratki dnevi in dolgi rokavi, ki preprečujejo stik UVB-žarkov s kožo.

  • Kakovost zraka.

Ogljikovi delci v zraku, ki nastajajo med izgorevanje fosilnih goriv, lesa in drugih materialov, razpršijo in absorbirajo UVB-žarke, kar ovira tvorjenje vitamina D v telesu. Lahko sklepate, da je to poseben problem v večjih mestih.

  • Uporaba zaščitnih sredstev proti soncu.

Zaščitna sredstva proti soncu resda preprečujejo opekline, vendar z blokiranjem UVB-žarkov preprečujejo tudi nastajanje vitamina D v koži.

  • Ten kože.

Melanin je tisti pigment, ki vpliva na temen ten kože. Melanin absorbira UVB-žarke in tako posega v tvorjenje vitamina D v koži – s spojino v koži, ki sproži nastajanje vitamina D, tekmuje za UVB-žarke. Več kot jih dobi melanin, manj se tvori vitamina D. Zato ljudje s temno poltjo potrebujejo večjo izpostavljenost UVB-žarkom, torej soncu, kot svetlopolti, da bi lahko njihovo telo proizvedlo enako količino vitamina D.

  • Telesna teža.

Telesna maščoba posrka vitamin D in zmanjša njegovo dostopnost telesu. Kako to točno poteka, še ni povsem jasno. Dejstvo pa je, da prekomerno težkim ljudem praviloma primanjkuje vitamina D.

  • Starost.

V primerjavi z mlajšimi imajo starejši manjšo količino snovi v koži, ki jo UVB-svetloba spremeni v predhodnika vitamina D. Tudi sicer je celoten postopek proizvodnje aktivne oblike vitamina D v telesu upočasnjen.

+ Opozorilo:
Steklo zaustavlja UVB-žarke, medtem ko prepušča UVA-žarke. Tako se ne bo nič dodatnega vitamina D tvorilo v telesu – še slabše, UVA-žarki, ki jih čutimo kot toploto in ki povzročajo opekline, uničujejo vitamin D v telesu. Zato se izogibajte sončenju prek stekla! Narava je spet imela tu svojo logiko: hkratna izpostavljenost UVA- in UVB-žarkom, ko se neposredno nastavljamo soncu, v telesu uravnoveša raven vitamina D, zato ga s sončenjem v telesu nikoli ne nastane preveč.  

Zaključek:

Dodaten vnos vitamina D potrebujejo predvsem starejši, prekomerno težki, temnolasci s temnim tenom kože, ljudje, ki živijo v mestih, in tisti, ki se premalo zadržujejo na svežem zraku. Pozimi pa skorajda vsi.

Da boste tudi čez zimo poskrbeli za trdne kosti, zdrave zobe in krepek imunski sistem, vam svetujemo star recept naših babic – olje jeter polenovke, 100% naraven Cod Liver Oil. Je najbogatejši naravni vir vitamina D, poleg tega pa vsebuje tudi vitamin A in maščobne kisline omega 3. Torej, s kapsulo na dan zagotovite vašemu telesu izjemno pomembna hranila za zdravje kosti, zob, oči (vitamin A) in srca (omega 3).