Zimski meseci in hormonsko delovanje

Ali zima res vpliva na hormonsko delovanje? Da, na žalost to drži.

Statistika kaže, da se vsaka 8. ženska v svojem življenju sreča z nepravilnim delovanjem ščitnice. Poleg tega je pri ženskah kar 8x večja verjetnost, da se razvijejo težave s ščitnico, kot pri moških.

image

Strokovnjaki ugotavljajo, da lahko krajši dnevi, nižje temperature in pomanjkanje sonca v hladnejših mesecih negativno vplivajo na delovanje ščitnice - simptomi nepravilnega delovanja pa lahko postanejo bolj izraziti.

Ali opažate katerega od teh simptomov?

  • utrujenost, slaba volja in pomanjkanje koncentracije
  • zaprtje
  • povečanje telesne teže brez pravega vzroka
  • zebe vas, še posebej v stopala
  • koža brez sijaja in pogostejše izpadanje las

Če opažate vsaj 3 od teh simptomov, obstaja velika verjetnost, da hladno vreme vpliva na delovanje vaše ščitnice.

Zakaj v hladnih mesecih ščitnica deluje drugače?

Pomanjkanje D-vitamina

Vitamin D je ključen za zdravo ščitnico, močan imunski sitem in zdravje kosti. Večino vitamina D dobimo z izpostavljenostjo sončnim žarkom, a ker so dnevi zdaj krajši, se več časa zadržujemo v zaprtih prostorih. Tudi zato je pomanjkanje vitamina D v tem obdobju najpogostejše.

Ščitnica pomaga vzdrževati telesno temperaturo

Zaradi nižjih temperatur se naše telo, še posebej ščitnica, močneje trudi, da vzdržuje normalno telesno temperaturo. To dodatno obremeni ščitnico in lahko privede do težav.

Če opažate katero od omenjenih težav, je pomembno, da ukrepate čim prej. ThyroLux je naravna in varna pomoč pri vzdrževanju optimalnega ravnovesja ščitničnih hormonov.

Izbrani izdelki za vas