Kaj je menopavza?

Menopavza, ki izhaja iz grških besed men ('mesečni') in pausis ('konec'), je naravni zaključek ženskega mesečnega menstrualnega ciklusa oziroma obdobje, ko 12 zaporednih mesecev nimate menstruacije. Gre za normalno življenjsko fazo, skozi katero gredo vse ženske po perimenopavzi, obdobju, ko menstruacija postopoma preneha zaradi zmanjšane aktivnosti jajčnikov.

Kljub navidezno preprostosti pa menopavza ni enodnevni dogodek, temveč prehod, ki traja več mesecev ali let. Ta prehod spremljajo različni telesni in psihološki simptomi, ki lahko trajajo še leta po prenehanju menstruacije.

Čeprav menopavza ni bolezen, lahko precej vpliva na življenje. Zato je izjemno pomembno, da ukrepate takoj, saj lahko simptomi povzročijo, da 10 % žensk zapusti svoje delovno mesto, ena od štirih pa razmišlja o tem, da bi ga zapustila. Ker pa je izkušnja vsake ženske je edinstvena, univerzalne rešitve žal ni. Vendar pa lahko s spremljanjem najnovejših raziskav razumete izzive menopavze, se z njimi spopadete in poiščete ustrezno rešitev.

Menopause

Kdaj nastopi menopavza?

Menopavza običajno nastopi med 45. in 55. letom starosti. 5 % žensk jo doživi po 55. letu (pozna menopavza), 1 od 100 žensk pa se sooči s prezgodnjo menopavzo, ki nastopi pred 40. letom starosti.

Potem je tu še zgodnja menopavza, ki nastopi, ko menstruacija preneha pred 45. letom starosti, kar lahko pripišemo različnim dejavnikom, vključno z zdravljenjem raka, histerektomijo, nekaterimi avtoimunskimi boleznimi, okužbami ali naravnimi vzroki.

Začetek menopavze je težko napovedati, vendar raziskave kažejo na številne dejavnike, ki njano vplivajo:

  • Družinska anamneza: tako zgodnja kot pozna menopavza sta pogosto prisotni v družinskem krogu.
  • Začetek menstruacije: začetek menstrualnega cikla v mlajših letih je povezan z zgodnjo menopavzo.
  • Število otrok: ženske, ki so rodile tri otroke, imajo menopavzo pogosto pozneje, tiste brez otrok oziroma tiste, ki niso bile nikoli noseče, pa se pogosto soočajo z zgodnjo menopavzo.
  • Telesna teža: pri ženskah s prekomerno telesno težo je tveganje za pozno menopavzo za 50 % večje, medtem ko je pri ženskah s prenizko telesno težo večja verjetnost zgodnje menopavze.
  • Kajenje: številne študije kažejo, da pri kadilkah menopavza nastopi prej kot pri nekadilkah.

Raziskave tudi kažejo, da je pri ženskah afriškega, azijskega in latinskoameriškega porekla na splošno večja verjetnost, da se menopavza začne prej kot pri belkah. Pri belkah je tudi pogosto, da je čas prehoda v menopavzo daljši in z morebitnimi hujšimi simptomi.

Kako veste, da ste v menopavzi?

Menopavzo lahko prepoznate po njenih simptomih in ko od zadnje menstruacije mine 12 zaporednih mesecev. To 12-mesečno obdobje brez menstruacije potrjuje prehod v menopavzo. Simptomi lahko vključujejo vročinske oblive, nočno potenje, nihanja razpoloženja in druge znake, povezane s hormonskimi spremembami.

Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko zagotovi potrditev in nasvet.

Kaj se z vašimi hormoni dogaja pred in med menopavzo?

Ko se menopavza približuje, se delovanje jajčnikov upočasni. Zaradi tega se zmanjša proizvodnja hormonov, kot so estrogen, progesteron in testosteron. Ti hormoni ne vplivajo le na menstrualni cikel, temveč tudi na spanec, telesno težo, raven energije, uravnavanje temperature, kožo, mehka tkiva in razpoloženje. Nihanje ravni testosterona pa vpliva tudi na vaš libido.

Da bi bolje razumeli svoje hormone v tem obdobju, vam lahko vpogled v to omogoči test merjenja folikel stimulirajočega hormona (FSH). Čeprav en sam test FSH ne more dokončno potrditi menopavze, pa konstantno povišane vrednosti okoli 30 lU/L skupaj z odsotnostjo menstruacije 12 mesecev verjetno kažejo na menopavzo.

Kakšni so simptomi menopavze?

Posledica upada estrogena so simptomi menopavze, ki vplivajo tako na telesni kot na psihološki vidik. Na primer, težave s spanjem, ki so v menopavzi pogoste, lahko povzročijo pomanjkanje energije, zmanjšano motivacijo in nihanja razpoloženja. Medsebojno povezani simptomi lahko prispevajo k številnim težavam, kot sta tesnoba in stres.

Približno 75 % žensk se sooča s simptomi menopavze, pri čemer se jih četrtina sooča s hujšimi simptomi. Glede na to, da lahko pri nekaterih ti trajajo od približno 7 do 15 let, je pomembno, da te simptome prepoznamo, razumemo in poiščemo načine za njihovo lajšanje. Ob tem se moramo zavedati, da se izkušnje vsake ženske razlikujejo glede na trajanje, resnost in specifične simptome.

Tukaj je 9 najbolj pogostih simptomov menopavze:

  1. Težave s spanjem: stres, slabo razpoloženje, tesnoba in depresija lahko motijo spanje, ki ga pogosto spremlja še nočno potenje.
  2. Povečanje telesne teže: hormonske spremembe v menopavzi lahko povzročijo povprečno povečanje telesne teže za približno 2 kg, pri čemer se spremeni tudi razporeditev maščobe v predel trebuha (tipični trebuh menopavze).
  3. Nizka energija: nižje ravni hormonov prispevajo k utrujenosti in izčrpanosti, ki se le še stopnjujeta s težavami s spanjem, stresom, in nihanji razpoloženja.
  4. Bolečine v sklepih in mišicah: znižana raven estrogena vpliva na sklepe in gostoto kosti, kar povzroča togost in bolečine v sklepih in mišicah.
  5. Nočno potenje: to je povezano je s težavami uravnavanja telesne temperature (o nočnem potenju in vročinskih oblivih se je treba pogovoriti z osebnim zdravnikom, da se izključijo vzroki, ki niso povezani z menopavzo).
  6. Možganska megla: hormonsko neravnovesje v perimenopavzi in menopavzi vpliva na kognitivne funkcije, kar lahko vodi do pozabljivosti, zmedenosti in slabšega spomina.
  7. Stres in tesnoba: nihanja razpoloženja, tesnoba, znaki depresije, jeza in težave s koncentracijo so pogosti simptomi perimenopavze in menopavze, ki so lahko tudi težje obvladljivi kot telesni simptomi.
  8. Slabo razpoloženje: znižanje ravni estrogena lahko povzroči slabo voljo in izgubo zanimanja za prijetne dejavnosti.
  9. Težave s koncentracijo: nižje ravni hormonov lahko subtilno vplivajo na koncentracijo, ki se ji pridružijo še motnje spanja, zaradi česar se je težje osredotočiti pri delu ali doma.

Menopause symptoms

Simptomi, ki pa najmočneje vplivajo na kakovost življenja, pa so povezani z zdravjem nožnice. Ti simptomi vključujejo suho nožnico in nelagodje med spolnim odnosom. Nižja raven estrogena vpliva na urogenitalna tkiva, kar lahko vodi do urogenitalne atrofije v okolici nožnice, vulve, mehurja in sečnice. To povzroča tanjšanje in suhost tkiv, posledica pa sta suha nožnica ali vulva ter bolečina in draženje. Ti simptomi, zlasti boleči spolni odnosi in težave z mehurjem, lahko v nasprotju z drugimi simptomi menopavze ostanejo prisotni tudi po menopavzi.

Nižja raven estrogena pa prispeva tudi k nizkemu libidu, kar zmanjša željo po intimnosti in spolnosti.

Prepoznajte specifične sprožilce, ki lahko poslabšajo simptome menopavze

Za karseda udobno izkušnjo perimenopavze in menopavze je pomembno je razumeti, kateri dejavniki poslabšajo simptome. Glavni dejavniki so:

  • stres na delovnem mestu,
  • stresni dogodek,
  • alkohol,
  • sladkor,
  • kofein,
  • mastna hrana,
  • vročina,
  • začinjena hrana,
  • mraz in
  • spremembe prehrane.

Kako obvladati simptome menopavze

Na vsako žensko lahko menopavza vpliva drugače, saj se simptomi, trajanje in intenzivnost bolezni razlikujejo. Čeprav menopavza prinaša naravne spremembe v hormonskih ravneh, to ne pomeni, da morate njene simptome prenašati brez olajšanja.

Obvladovanje simptomov menopavze vključuje kombinacijo razumevanja, samozavedanja in informiranega odločanja. Obstajajo različni pristopi za blaženje izzivov, ki jih prinaša menopavza, od prilagoditve življenjskega sloga in obvladovanja stresa do iskanja čustvene podpore.

Znanje lahko na tej poti postane močno orodje, ki ženskam omogoča, da sprejemajo premišljene odločitve, prilagojene njihovim individualnim potrebam. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj strategij in spoznanj o učinkovitem soočanju s simptomi menopavze, ki ženskam omogočajo, da to obdobje sprejmejo z odprtimi rokami in dobrim počutjem.

You're not alone

Zdravljenje

Glavno zdravljenje menopavze je hormonsko nadomestno zdravljenje (HNT), ki je po statističnih podatkih velja najbolj učinkovito pri lajšanju simptomov pri zdravih ženskah. HNT, ki vam jo predpiše zdravnik dopolnjuje izčrpane hormone estrogena in progesterona.

Na voljo je v različnih oblikah, kot so tablete, obliži, geli, vsadki idr. Da bi ugotovili, ali je HNT prava izbira za vas, je pomembno, da se s svojim osebnim zdravnikom. pogovorite o tveganjih in koristih tega zdravljenja.

Telesna aktivnost

Redna vadba ima ključno vlogo pri obvladovanju simptomov menopavze. Prispeva namreč k višji ravni endorfinov, blaži tesnobo in depresijo, ohranja kondicijo in pomaga vzdrževati zdravo telesno težo.

Vadba krepi mišično maso, varuje kosti, poveča gibljivost, zmanjša tveganje za bolezni srca, izboljša spanec, lahko pa tudi zmanjša intenzivnost vročinskih oblivov. Poleg tega povečuje pretok krvi v možgane, pomaga zmajšati možgansko meglo ter dokazano izboljša samopodobo in kakovost življenja pri ženskah po menopavzi.

Prehrana in življenjski slog

Uravnotežena prehrana, bogata s hranilnimi snovmi, vitamini in minerali, pomembno vpliva na raven energije in duševno zdravje v menopavzi. Z zmanjšanjem uživanja živil, ki povzročajo zaspanost, in vključitvijo več beljakovin in vlaknin lahko resnično pripomorete k ohranjanju splošnega dobrega počutja.

Naravna prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo naravne fitoestrogene, ki v telesu posnemajo estrogen, lahko pomagajo uravnovesiti hormone pred in med menopavzo. M-Pause, naše popolnoma naravno prehransko dopolnilo brez hormonov, ponuja nežno, a učinkovito podporo, prilagojeno vaši edinstveni poti v menopavzo.

M-Pause je bil ustvarjen za ženske v perimenopavzi in menopavzi ter izkorišča moč fitoestrogenov iz izvlečkov hmelja in rdeče detelje. Ta izvlečka učinkovito uravnavata raven estrogena in odpravljata nelagodje, ki je pogosto povezano s tem življenjskim obdobjem.

Študije so potrdile, da so uporabnice v samo šestih* tednih po začetku jemanja dopolnila M-Pause poročale o 4*x manjšem številu vročinskih oblivov, za 2*x pa se jim je zmanjšalo tudi nočno potenje.

Vzpostavljanje pozitivnih navad

Izvajanje majhnih dnevnih sprememb lahko privede do trajnih rezultatov v menopavzi. K splošnemu dobremu počutju lahko prispevajo vaje kognitivno-vedenjske terapije, meditacija za boljši spanec, vaje za krepitev medeničnega dna za manj občutljive mehurje ter vaje globokega dihanja proti stresu in tesnobi.

Razmislite o pozitivni plati menopavze

Ko ugotovite, da ste v menopavzi, se v vas zagotovo prepletajo različna čustva. Vendar pa je vredno razmisliti o morebitnih koristih! 

  • Nič več menstruacije: Končno ni več skrbi zaradi nepričakovane menstruacije med prazniki ali pomembnimi dogodki, ni več stroškov za higienske izdelke ali tablete proti PMS-u, nič več ni krčev in glavobolov, ki so vas morebiti pestili ob menstruaciji. Poleg tega pa lahko spet samozavestno nosite bele hlače.
  • Nič več kontracepcije: Po menopavzi (običajno dve leti po zadnji menstruaciji) ali po 55. letu starosti lahko varno prenehate s kontracepcijo brez skrbi glede neželene nosečnosti.
  • Čas za samorefleksijo: Menopavza je priložnost za ponovno ovrednotenje življenja, ko se lahko osredotočite na osebne želje in potrebe. Zmanjšanje oksitocina, ki je pogosto povezan s skrbjo, lahko omogoči več časa za skrb zase, kar nekatere ženske opisujejo kot osvobajajoče.
  • Osredotočenost na zdravje in navade: menopavza številne ženske spodbudi, da ocenijo svoje navade, pogosto vključijo vadbo ter preučijo izbiro prehrane in življenjskega sloga. Ker menopavza povečuje tveganje za bolezni, kot sta osteoporoza in bolezni srca, lahko redna telesna vadba in bolj zdrava prehrana pomagata zmanjšati ta tveganja.
  • Več optimizma: Z več desetletji življenjskih izkušenj so ženske v 40. in 50. letih običajno bolj samozavestne in zaupajo vase, da lahko uresničujejo svoje želje in spregovorijo o svojih potrebah. Ob obvladovanju simptomov menopavze se pogosto pojavita občutek umirjenosti in boljše razpoloženje. Raziskave kažejo tudi, da je raven optimizma največja prav sredi petdesetih let.

*Učinki uporabe izdelka se lahko razlikujejo pri posameznikih in lahko odstopajo od opisanih na spletni strani. Naši izdelki niso namenjeni preprečevanju ali zdravljenju katerekoli bolezni ali resnih obolenj. Pomembna sta raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja.

Izbrani izdelki za vas