Prazna košarica?
Verjetno zato, ker si še niste ogledali naše najnovejše ponudbe
Sensilab za svoje spletne strani uporablja piškotke, ki ne shranjujejo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so morda že nameščeni. Z nadaljevanjem uporabe naših spletnih strani soglašate z njihovo uporabo.
Kontaktirajte nas prek spleta ali pokličite na 0590 82 770
100% garancija na zadovoljstvo
Brezplačna dostava nad 49,99 €
Magnezij | Kalcij | Železo | Cink | Jod| Selen
Jemanje joda pogosto povezujemo z delovanjem ščitnice. Namreč, zaužiti jod prevzame zaužiti jod iz prebavnega trakta, ga pomeša s hormoni in nato se jod razkroji in vrne nazaj v kri, ostanek pa izločimo z urinom.
Poleg pomembne vloge pri nastajanju ščitničnih hormonov, ima jod tudi vlogo pri delovanju membran naših celic, živčnega sistema in pri ohranjanju zdrave kože.
Če vam primanjkuje joda, imate lahko pogosto hladne roke in noge, občutite mišične krče in bolečine. Pogoste je tudi povišana telesna teža, slab spomin, glavoboli in podobno.
Viri joda zajemajo skoraj vse morske sadeže (morske ribe, ne pa tudi sladkovodnih, školjke, še posebej ostrige), nerafinirano morsko sol, haloge in drugemorskealge, maslo, ananas, artičoko, beluše, temnozelenozelenjavo in jajca. Določena zelenjava, kot je zelje in špinača, lahko preprečuje absorpcijo joda, če jo uživamo presno ali nefermentirano.
Po priporočilih odrasel človek potrebuje do 200 µg joda na dan, zelo pomembna skupina so še nosečnice in doječematere (125-150 µg joda na dan) in otroci do tretjega leta starosti (50-100 µg joda na dan).
Čezmeren vnos joda lahko povzroči motnje aktivnosti ščitnice, ki se lahko kažejo kot povečano ali zmanjšano delovanje ščitnice.
Izbrani izdelki za vas
Morda bi vas zanimalo